Länsi-Suomen
Rukoilevaisten Yhdistys ry
OoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoO


Etusivu
Tausta
Toiminta
Lähetystyö
Lehti
11/14
12/14
1/15
Biblia
Buggen postilla
Opetusta
Tilaus
Linkit
Yhteystiedot
Palaute
Kysymykset
Haku

Länsi-Suomen Herännäislehden pääkirjoitus 12/14

Länsi-Suomen Herännäislehdestä julkaistaan LSRY:n kotisivuilla pääkirjoitus. Koko lehden voit tilata kotiin painettuna tai sähköpostiisi e-lehtenä tilaussivun kautta.


Herätystä jouluvirren äärellä

Timo Laato, päätoimittaja

”Oi armon lähde autuas,
Elämän suuri ruhtinas,
Sä taivaan valkeus, aamunkoi,
Sinulle virtemme nyt soi!”

Sävelen tähän vanhaan jouluvirteen on tehnyt Ville Jaakola. Hän oli kotoisin Katinan kaukaiselta kylältä, Kalannista. Siis samasta pitäjästä, josta koko rukoilevainen herätysliike sai alkunsa 1756. Nuorena Ville oli hankkinut elantonsa ja toimeentulonsa monien arvostamana ”tanssipelurina”. Hänet nähtiin viuluinensa useimmissa huvipaikoissa viihdyttämässä kansaa.

Myöhemmin Ville tuli oman kertomansa mukaan todelliseen herätykseen näkemänsä ”kauhu-unen” seurauksena. Hän tosin oppi kutsumaan sitä ”autuaalliseksi uneksi”, koska se uni ravisti hänet hereille vielä vakavammasta synnin unesta. Muistamme, miten samassa pitäjässä rukoilevaisuuden syntyessä Liisa Erkintytär heräsi vastaavalla tavalla pelottavan unen johdosta hakemaan apua sielunsa vaivaan.

Ville kertoo uskoontulostansa itse seuraavasti: ”Jumala ei vähemmällä saanut minua pahan hengen kynsistä pelastetuksi. Pelastettuna voin nyt Paavalin kanssa lausua: ’Se on totinen sana ja kaiketi mahdollinen ottaa vastaan, että Kristus Jeesus on tullut maailmaan syntisiä vapahtamaan, joista minä suurin olen’” (1. Tim. 1:15).

Väkevä kääntymyskokemus ei kuitenkaan lopulta johdattanut Villeä luopumaan viulustansa. Päinvastoin eräs ystävä neuvoi häntä: ”Sinä olet viulullasi harjoittanut ennen pahan hengen palvelusta ja heittänyt sen kammolla kädestäsi. Ota se taas käteesi ja soita sillä Jumalan ylistystä!”

Myöhemmin Ville itse todistaa tästä: ”Nyt on viuluni kääntynyt synnistä Jumalan puoleen ja yhdessä me, minä ja viuluni, ylistämme Herraa siitä. Vasta viuluni kanssa yhdessä voin sitä täydestä sydämestäni tehdä. Ennen kuin uskalsin viuluni Herran palvelukseen vihkiä, tuntui ikään kuin osa olennostani olisi ollut synnin suohon uponneena, voimatta edes publikaanin kanssa nostaa silmiäni Herran puoleen.”

Samassa jouluvirressä lauletaan:

”Täynn’ olen saastaa, syntiä,
En elänyt kuin käsket sä;
Mut’ siksihän sä tulitkin,
Synnistän’ että pääsisin.”

Juuri tästä on jouluna kyse. Omakohtaisesta parannuksesta. Sitä varten Jeesus tuli. Siksi sinunkin on lupa tulla. Hänen tykönsä. Rauhanruhtinaan luokse.


Olet lehden lukija (11.2.04 lähtien).Sivuja päivitetty viimeksi 29.1.2015
Sivujen ylläpito: petri salomaPOISTA_TAMA(a)rukoilevaisuus com