Länsi-Suomen
Rukoilevaisten Yhdistys ry
OoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoO


Etusivu
Tausta
Toiminta
Lähetystyö
Lehti
Biblia
Buggen postilla
Opetusta
Tilaus
Linkit
Yhteystiedot
Palaute
Kysymykset
Kysymyksen jättö
Haku
Tulostettava sivu

Kysymyksiä & vastauksia

Jos sinulla on jokin kysymys, joka askarruttaa mieltäsi, voit jättää kysymyksen tästä (nimettömänä). Kysymyksiin vastaa rukoilevaisten pastori TT Timo Laato. Kun kysymykseen on vastattu, sekä kysymys että vastaus lisätään tälle sivulle.

Palautesivun kautta voit jättää kysymyksiä, joihin saat henkilökohtaisen vastauksen eikä niitä lisätä tälle sivulle.

Timo Laato / 19.6.2006:
"Kiitän saamastani rohkaisun sanoista. Kaikkea en ole välittänyt näillä sivuilla eteenpäin, koska olen ymmärtänyt joskus jonkun tietyn viestin henkilökohtaisesti vain minulle osoitetuksi. Samoin jotkut tietyt kysymykset voi olla ehkä parempi käsitellä jossain muussa yhteydessä kuin näillä palstoilla. Käytäntöä koskevat kysymykset, joihin joskus voi olla vaikea vaikuttaa, jos tilanne syntyy nopeasti tai yllättäen, voidaan käsitellä erikseen. Ei ole syytä ruveta pohtimaan niitä liikoja näillä webbisivuilla. Kiitän kaikesta rakentavasta palautteesta."


Kysymykset: 1-200
Kysymykset: 201-400
Kysymykset: 401-600
Kysymykset: 601-800
Kysymykset: 801-1000
Kysymykset: 1001-1200
Kysymykset: 1201-1400
Kysymykset: 1401-1433

Kysymykset: 1234-1253, 1254-1273, 1274-1293, 1294-1313, 1314-1333, 1334-1353, 1354-1373, 1374-1393, 1394-1413, 1414-1433

Kysymys 1433 Lisätty: 12.2.2015
Miksi Jumalan suunnitelmassa oli parempi, että ihminen lankeaa syntiin kuin se, että ihminen olisi luotu suoraan taivaaseen?
Vastaus:
Vaikea mennä sanomaan tuosta. Ihmisen syntiinlankeemus oli meidän oma vikamme ja sielunvihollisen eksytys.
Meidän ei kuulu tutkia Jumalaa hänen majesteettisuudessansa vaan ainoastaan sitä, mitä hän ilmoittaa meille sanassansa.

Kysymys 1432 Lisätty: 12.2.2015
Saako ja voiko uskova ihminen olla ärtynyt ja väsynyt muihin uskoviin. Mitä pitäisi tehdä. Aiheuttaa levottomuutta. Tunnen olevani väsynyt ja väärässä paikassa myös joissain palvelutehtävissäni. Kertokaa joku mitä tämä on.
Vastaus:
Niin seurakunnassa kuin perheessäkin ja työpaikoilla jne tietysti tulee eteen kaikenlaista, mikä asettaa hermot kireälle. Voitaisiin jopa sanoa, että mitä läheisemmät välit, sen alttiimpi se ystävyys on myös toisten virheitten huomioimiselle ja edelleen sitä kautta myös ärtymys kasvaa. Siksi toisinaan juuri seurakunnassa ("Jumalan perheessä") saattaa ilmeta hyvin suuria ristiriitaisuuksia. (Tietysti syyt saattavat olla muitakin.) Tästä asiantilasta ei taida koskaan päästä täysin eroon täällä ajassa. Room. 14:1 ja 15:1-3 ovat hyviä jakeita. Lue ne. Niistä huomaat, että samanlaista se elämä oli jo Paavalinkin aikana. Ei uutta auringon alla. Toisen armahtamiseen löytyy voima siitä armahduksesta, jonka itse on saanut kokea Jumalan edessä. Ja tottakai erinäiset asiat on hyvä selvittää asianomaisen kanssa ja sitä myöten etsiä rakkauden ja rauhan yhteyttä. Jos kipeät taikka vaikeat asiat saa selvitetyksi, on paljon helpompaa elää toisen kanssa ja kunnioittaa häntä.
Johtuuko tuo väsymyksesi eri palvelutehtävissä juuri tästä, mitä kirjoitit edellä? Taikka onko sinulla yksinkertaisesti nyt aivan liikaa oman työsi lisäksi vapaaehtoistyötä?
Elämässäsi tuntuu olevan monenlaista ja moneen suuntaan repivää työtä ja tehtävää. En usko, että tämä vastaus antaa vastauksia kaikkiin kysymyksiisi. Itse kysyn, että olisiko sinulla mitään mahdollisuuksia päästä puhumaan työsi/kutsumuksesi ongelmista tarkemmin jonkun kanssa?

Kysymys 1431 Lisätty: 12.1.2015
Omassa ev.lut seurakunassani on erinomainen pappi, jota julistaa ihanasti kokonaista evankeliumia. Pulmani on, että ehtollisen jakamisessa käytetän lähes aina maallikkoavastajaa. Leivän jakaa pappi mutta viinin maallikko. Voiko kyseinen jakotapa turhentaa ehtoollisen autuaaksitekevän hyödyn? Voinko hyvällä omallatunnolla osallistua seurakuntamme ehtoollisen viettoon. Itse haluan osallistua kotiseurakuntani jumalanpalveluselämään ja rukoilla sen puolesta.
Vastaus:
Pappi joka tapauksessa konsekroi (siunaa) ehtoollisaineet. Sitä ei se mallikko saa tehdä. Jakamisessa on joskus jossain päin käytetty maallikkoja apuna. Siitä ei Raamattu anna suoranaista ohjetta. Sen tähden kysymykseen ei ole annettavissa täysin selvää kantaa. Minun mielestä kaikkein selvintä olisi, jos ehtoollisen jakaisivat papit apostolisen järjestyksen mukaisesti. Silloin ei tarvitsisi meidän edes keskustella tästä ... :) Mutta tarvitset suoran vastauksen: Jos ymmärsin kuvaamasi tilanteen oikein (ks. edellä), niin tämä käytäntö ei turhenna ehtoollisen autuaaksitekevää hyötyä. Voit osallistua kotiseurakuntasi ehtolliselle. Teet oikein, kun tuon kaiken puolesta rukoilet ja pyydät Herran johdatusta.

Kysymys 1430 Lisätty: 12.1.2015
Rukoilen päivittäin yksin ja ystävien pyynnöstä. En käy ev.lut kirkossa usein, vaikka minut ja lapseni on kastettu ja olen käynyt rippikoulun. Käyn silloin tällöin ortodoksiystävieni kanssa heidän palveluksissaan. Saan siitä suurta hengellistä virkistystä. Lisäksi Jehovan todistajat pyytävät säännöllisesti minua mukaan toimintaansa. Siihen en ole sisimmässäni halukas. Jokin panee kovasti vastaan.
Rukous on minulle päivittäin tärkeää, myös esirukous toisten puolesta, sekä kiitosrukous saamastani armosta. Tunnen hyvin Raamatun ja myös muun uskonnollisen kirjallisuuden, taiteen ja musiikin.
Voiko olla oikeasti ns. ekumeeninen uskovainen? Kun se vastaus rukouksiini on aina vain se sanomaton lohtu, ja kuin siiven pyyhkäisy ylläni tai käsi olkapäällä: "Olen läsnä. Kuulen."
Uskoa ei liene ilman yhteisöä.Omani on niin hiljaista. Tunnen täysin vieraaksi kaikkinaisen hallelujaa-riekkumisen ja todistelun. Tyydyn vuosisataisiin sanoihin. Olen ihminen kirkon kynnyksellä sekä omassa kodissani. Kuuntelen ja rukoilen.
Vastaus:
Jos ja kun turvaat Jeesukseen omana Vapahtajanasi, perit varmasti iankaikkisen elämän. Jehovan todistajat eivät ole kristittyjä, ja siksi teet aivan oikein, kun kierrät heidän tilaisuutensa kaukaa. Toivon, että löytäisit säännöllisen seurakuntayhteytesi jostakin, jossa saarnataan Raamatun mukaan ja jossa pääsisit säännöllisesti nauttimaan Herran ehtoollista apostolisen järjestyksen mukaan. Se tukisi uskonelämääsi ja vahvistaisi sinua. Itseäni miellyttää tuo vaatimaton asenteesi: Olen ihminen kirkon kynnyksellä. Tervetuloa myös sisälle lämpimään. Siunausta sinulle paljon.

Kysymys 1429 Lisätty: 12.1.2015
"Katsokaa viikunapuuta, tai mitä puuta tahansa. Kun näette sen puhkeavan lehteen, te tiedätte ilman muuta, että kesä on jo lähellä. Samalla tavoin te nähdessänne tämän tapahtuvan tiedätte, että Jumalan valtakunta on lähellä. Totisesti: tämä sukupolvi ei katoa ennen kuin kaikki tämä tapahtuu. Taivas ja maa katoavat, mutta minun sanani eivät katoa." Tässä puhutaan ilmeisesti jostakin ajanmerkeistä, voitko selittää?
Vastaus:
Jeesuksen vertaus viikunapuusta on ennen muuta yleisestä ilmiöstä ("kevään ensi merkit") nouseva opetus. Ennen (taivaallisen) suven tuloa seuraavat tietyt kevään merkit, jotka ennakoivat lopullista Kristuksen paluuta. Joskus vertauksessa on haluttu nähdä Israelin merkitys maailmanhistoriassa: Israelia verrataan viikunapuuhun ja sen maan kukoistus merkitsee Kristuksen paluun lähenemistä.

Kysymys 1428 Lisätty: 12.1.2015
Löysin kirpputorilta kaksi hyväkuntoista kirjaa: Toinen on Berghin Postilla ja toinen Vuosikerta saarnoja L.C. Retziukselta. Hinta oli kummallakin 1 e. Suositteletko luettavaksi, kun nimet eivät minulle sano mitään?
Vastaus:
Olen lukenut molemmat postillat. Suosittelen. Halvalla menee. Osta pois!

Kysymys 1427 Lisätty: 12.1.2015
Jos toinen kuuluu kirkkoon ja toinen henkilö ei, voidaanko pari silti vihkiä kirkossa? Entä näkyykö nimet seurakuntatiedoissa vihityissä? Pelastuuko tämä kirkkoon kuulumaton tämän kirkkoon kuuluvan kautta sitten iankaikkiseen elämään? Kuuluuhan ev.lut. kirkkoonkin sellaisia ihmisiä jotka eivät usko, ovat siellä vaan siksi kun heidät on lapsena kastettu. Voihan silti uskoa Jumalaan ja Jeesukseen, vaikkei kuulu mihinkään seurakuntaan ?
Vastaus:
Jokainen pelastuu omakohtaisen uskon kautta. Ei toinen voi uskoa ikään kuin toisen puolesta niin, että tämä pelastuisi. Mutta hyvä muistaa, että uskovan/uskon rukous voi paljon, kun se on harras.
Nykyisin kirkkolakia on muutettu niin, että kirkkohäät on lupa järjestää, jos edes toinen vihittävistä kuuluu kirkkoon. Tiedot näkyy seurakuntatiedoissa, jollei erikseen sitä kiellä.

Kysymys 1426 Lisätty: 30.12.2014
Miksi kuulua Suomen ev.lut kirkkoon, jos käy vaikka lähetyshiippakunnan messuissa säännöllisesti ja on ottanut sen hengelliseksi kodikseen?
Ajaen sunnuntai toisensa perästä paikkakuntansa kirkon ohi, jonne ei välttämättä uskalla mennä, koska kokee oman heikkouden hengellisissä asioissa ja pelkää tulevansa siellä eksytetyksi, kun taas Lhpk.n messuissa kuulee hyvän Paimenen äänen niin saarnoissa kuin opetuksissa? Ja jos kokee 'valtiollisen' kirkollisveron hyvin kiusaukselliseksi maksaa ja haluaa ne rahansa pienestä pudjetistaan kohdentaa sinne, josta saa sielullensa ravintoa ja johon voi hyvällä mielellä kutsua vaikka naapurinsa mukaan, että hänkin pelastuisi?
Ei kai ev.lut kirkon jäsenyydestä eroaminen tarkoita, etteikö voisi rukoilla kansallemme herätystä?
Vastaus:
Välitän viestisi luettavaksi muille. En ole kanssasi samaa mieltä kaikesta, mutta kunnioitan oikeuttasi sanoa julki käsityksesi. En myöskään jatka väittelyä asiasta. (Sellaisena en pidä kysymystäsi millään lailla ...) Viittaan vain siihen, mitä olen tästä asiasta aiemmin kirjoittanut (ks. kysymykset 1411, 1413, 1414 ja 1421). Kysymystä voi tarkastella eri puolilta. Sen myötä vastaukset vaihtelevat. Kokonaisuuden hahmottaminen on samalla kuitenkin oleellista. Kirkollisverosta puhuttaessa on tärkeätä tutkia rukoillen Matt. 17:24-27 (ks. aiempia vastauksia) ja miettiä sen merkitystä nykytilanteessa. Lisäksi on muistettava se seikka, että en minäkään (tai toivon mukaan kukaan muukaan) ole kehottamassa ketään menemään vääriin jumalanpalveluksiin. En ole. Teet ihan oikein kiertäessäsi ne kaukaa. Silti en siis tahdo olla ehdoin tahdoin jättämässä paikkaani kirkossa rukoillessani sille uutta huomenta ja toimiessani kaikessa heikkoudessa sen edestä. Toivon, että muut tekevät samoin.

Kysymys 1425 Lisätty: 27.12.2014
Olen miettinyt Raamatun puhetta tulisesta järvestä ja iankaikkisesta tulesta. Kyllä ne varmasti ovat kielikuvia. En usko että ketään laitetaan joskus ruumiineen ja sieluineen istumaan esim. nuotioon ikuisiksi ajoiksi. En pidä todennäköisenä että helvetti on kirjaimellista palavaa tulta, jossa ihmisiä rangaistaan ikuisesti. Kyllä se varmaan jotain muuta tarkoittaa.
Vastaus:
Raamatun mukaan me emme pysty tällä omalla kielellämme ilmaisemaan taivaan ihanuutta (se käy jopa yli ymmärryksemme). Vastaavasti on helvetin kauheus jotain yli ymmärryksemme käyvää. Se on varmasti vielä kamalampaa kuin antamasi esimerkki. Rangaistus on hirveä, mutta niin on se rikoskin, josta rangaistus seuraa. Se onneton, joka joutuu helvettiin, on polkenut jalkoihinsa "Jumalan Pojan veren, jolla meidät syntiset on lunastettu synnin, kuoleman ja perkeleen sekä helvetin vallan alta". Mikä rangaistus on ikään kuin tarpeeksi tällaisen rikoksen tehneelle? Raamatun iskevät kielikuvat antavat totuudenmukaisen luonnehdinnan helvetin ja onnettoman iankaikkisuuden piinasta. Tärkeintä on kumminkin se sanoma, että evankeliumiin uskominen pelastaa ja vie sinut (ja muut armoon turvautuvat kristityt) taivaan iloon.

Kysymys 1424 Lisätty: 27.12.2014
Apua jehovan todistajien väitöksiin. Väittävät siis kolminaisuusoppia täysin harhaiseksi ja kirkon keksimäksi. Pyhä henki ei ole persoona ja jeesus "vain" jumalan poika. Näihin kysymyksiin toivoisin Timolta teologista vastausta. Piispat olivat siis kokouksessa päättänyt joskus 300 luvulla koko kolminaisuuden harhaopin näin siis väittävät.
Vastaus:
Lyhyesti tästä valtavasta asiasta. Kun luet Raamattua, huomaat, että Isä Jumala ja Poika ja (Pyhä) Henki ovat persoonia, jotka toimivat lauseessa tekijöinä (subjekteina). He ovat erillisiä, itsenäisiä persoonia. Samalla Henki on Isässä, koska Isä ei ole koskaan ollut "hengetön" (eli kuollut) vaan iankaikkisesti elävä ja ei milloinkaan kuoleva. Näin siis Henki on Isästä ja Isässä, samaa olemusta kuin hän ja silti kuten Raamatusta huomaat aivan oma persoonansa. Vastaavasti Kristus on Jumalan Viisaus tai yhtä lailla "Jumalan lihaksi tullut Sana" (Joh. 1:14). Hänkin on siis Isässä ja Isästä, koska Isä ei ole koskaan ollut "sanaton" (eli mykkä) taikka vailla viisautta (eli tyhmä). Näin ollen Jeesus on Isästä "iankaikkisuudesta syntynyt" (kuten sana syntyy suussamme ja mielessämme tai kuten viisaus on osa olemustamme) ja silti on Jeesus yhtä iankaikkinen kuin Isä (koska Isä ei ole koskaan ole vailla sanaansa tai viisauttansa).
Jotenkin näin selittäisin lyhyesti Kolminaisuuden salaisuutta. Sitten voit lukea lisää Raamattua ja huomaat esim. Johanneksen evankeliumista, kuinka Isä ja Poika ovat yhtä (10:30) ja miten Isä, Poika ja Henki ovat toisissansa ja yksi (luvut (14-16). Ja lisäksi voit esimerkiksi tutusta Matteuksen lähetyskäskystäkin oppia, että sinut on kastettu "Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen" eli koko Kolminaisuuden omaksi. Vaikka tässä on puhetta ikään kuin kolmesta, ei kuitenkaan puhuta esim. "heidän nimissään" tapahtuneesta kasteesta vaan yhdestä nimestä, koskapa Isä ja Poika ja Pyhä Henki ovat yksi.
Joka ei tunnusta Raamatun Jumalaa, ei voi tulla autuaaksi. Siksi tämä oppi on keskeinen ja kysymyksesi erittäin ajankohtainen ja tärkeä. Kiitos.

Kysymys 1423 Lisätty: 27.12.2014
Lehdessä kuolinilmoituksessa on ristin paikalla jokin eläin. Mitä se kertoo ?
Vastaus:
Mistä minä tiedän? Ainakin itse haluan kuolla Jeesuksen ristin turvissa. Se saa näkyä kuolinilmoituksessanikin. Ihaninta olisi, jos saisi olla elossa ja uskossa, kun Jeesus palaa takaisin.

Kysymys 1422 Lisätty: 27.12.2014
Missä voi ripittäytyä? Voiko jumalanpalveluksen jälkeen pyytää pappia juttelemaan? Entä jos hänellä on kiire tai hän ei ymmärrä asiaani?
Vastaus:
Voi pyytää pappia juttelemaan jumalanpalvelusta ennen tai jälkeen. Tai soittaa ja sopia tapaaminen. Joskus papilla on kiire moniin ja haasteellisiin (jo ennalta sovittuihin) toimituksiin. Mutta kyllä aina on mahdollista silti sopia sellainen aika, jolloin sinä saat tavata papin henkilökohtaisesti. Kannattaa tietysti valita pappi, joka opettaa raamatullisesti ja johon itse tunnet luottamusta.

Kysymys 1421 Lisätty: 27.12.2014
Eikö voisi ajatella niin, että elämme kirkkohistoriallista murrosaikaa, ja poikkeusaikana poikkeavat tilanteet ovat normaaleja? Ne, jotka eroavat Suomen ev.lut.kirkosta, ovat harkinneet asiaa perusteellisesti, yleensä jo vuosia. Joillekin taas näkyvään, kirkolliseen järjestöön tai organisaatioon kuuluminen on hyvin tärkeää , ja he ehkä haluavat vielä pysyä ev.lut.kirkon jäseninä.

Minulle henkilökohtaisesti on sangen painava asia se, että uskollisesti laumaa ruokkineet paimenet erotetaan ev.lut.kirkon pappisvirasta.

Onko Suomen ev.lut.kirkon jäsenenyydestä todella tarpeen puhua niin voimakkain äänenpainoin. Usealta taholta, tämän palstan lisäksi. Eihän se ole missään määrin niin merkittävä asia. Käyneekö tässä samoin kuin eduskunnassa ja mediassa, joissa pienen pientä vähemmistöä koskeva asia on hallinnut keskusteluja pitkään, ja muut tärkeämmät, koko Suomen hyvinvointia koskevat asiat jäävät hoitamatta ja päättämättä.

Uskoville kristitylle lienee ollut jo vuosia selvää, että Hyvän Paimenen ääni kuuluu Suomen ev.lut.kirkon toiminnassa vain satunnaisesti.
Vastaus:
Ei pitäisi hiljalleen ajautua tilanteeseen, jossa entistä useammat kristityt eivät kuulu mihinkään kirkkoon vaan ovat kristittyjä sen kummemmin olematta jäseniä missään. Kyllä tosi Kristuksen kirkkoon kuuluminen merkitsee (ainakin pääsääntöisesti) kuulumista johonkin näkyvään kirkkoon. Kirkkomme syvät lankeemukset ovat tosin olleet syynä tämän(kin) opetuksen hämärtymiseen. Minusta ei ole oikein, että ilman muuta erotaan kirkosta ja luovutetaan. Miksi pitäisi? Kristityt ovat kutsuttuja toimimaan toisten parhaaksi. He toimivat valhetta ja vääryyttä vastaan. Suurin osa eronneista uskovista kristityistä ei ole koskaan edes yrittänyt vaikuttaa jotenkin oman seurakuntansa parhaaksi ja muuttumiseksi uskon mukaiseksi yhteisöksi. Lähdetään vaan ulos ja ajatellaan, että näin on hyvä ja syypäitä ovat kirkon johto ja leipäpapit. Kun uskovat luovuttavat ja luopuvat, on jäljellä jääneillä entistä vaikeampaa vaikuttaa vähemmistönä ja pyrkiä kirkon uudistukseen. Lisäksi jokainen kirkosta eronnut tulee huomaamaan, että kirkon ulkopuoleltakaan ei löydy sellaista uskonyhteisöä, jossa voisi välttyä kaikilta niiltä ongelmilta, joita lähti pakoon kirkosta erotessaan. Luovuttaminen ja toisten jättäminen pulaan kirkkomme jumalattomuuden keskellä on minusta äärimmäisen vastenmielistä.
(Viittaan myös aikaisempiin kysymyksiin ja vastauksiin 1411, 1413, 1414.)

Kysymys 1420 Lisätty: 27.12.2014
Nykylapset ja -nuoret lukevat erittäin paljon erilaista taikuuteen ja noituuteen liittyvää kertomakirjallisuutta. Esim. Harry Potter-kirjoja. Äidinkielen oppikirjoissakin on katkelmia näistä ja koulujen hyllyillä on paljon tällaista kirjallisuutta, jota toivotaan lasten lukevan oheislukemistona.
Luin taikavoimia käsittelevää hengellistä opetuskirjaa ja sen kirjoittaja (julistaja Etelä-Amerikasta) tiesi paljon tästä aihepiiristä ihan oman elämänsä historian kautta. Hänen varoituksensa oli, ettei lapsille pitäisi sadunkaan muodossa tällaisia taikavoima-asioita tarjoilla. Oletko samaa mieltä?
Vastaus:
Minusta tärkeintä olisi, että vanhemmat pelonsekaisten kieltojen ja kieltämisten sijasta opettavat lapsensa Raamatun pohjalta ja uskonsa voimalla arvioimaan erilaisia ajan ilmiöitä sekä vääriä muoti-aatteita. Ei tietenkään kannata ruveta lukemaan tai antaa luettavaksi mustaa magiaa tai vastaavaa pimeää kirjallisuutta. Kyllä se vaikuttaa haitallisesti. Saduissa on aina ollut monia hahmoja noidista ja haltijoista lähtien. Jos vaikka lukee satua Lumikista tai Hannusta ja Kreetasta. Tuskin ne ovat sellaisinaan vieneet ketään hunningolle. Eri asia on sitten, jos nykyään yhä useammin tyrkytetään okkultismia ja innostetaan lapsia kokeiluun tällä saralla. Uskoisin, että Raamattua opetettaessa löytyy hyvin selkeä raja. Jos ajattelee vaikka Saulin historian loppua taikka Apostolien tekojen kertomuksia, Mooseksen lakeja sekä tietysti Jeesuksen tekemiä monia ihmeitä. Tätä pitäisi opettaa myös kouluissa, jotta lapsilla olisi turva ja rauha sydämessä, kun he kohtaavat pimeyttä ajassamme. Joissain kristillisissä piireissä vallitseva hysteerinen asenne harvoin tuottaa lapsille sellaista turvallista asennetta, jonka avulla he pystyvät pelottomasti ja rohkeasti kohtaamaan ne perkeleen voimat, joista he jo kasteensa yhteydessä ovat sanoutuneet irti ja joista he Kristuksen kautta ovat saaneet voiton.

Kysymys 1419 Lisätty: 15.12.2014
Ovatko juutalaiset edelleen osa Jumalan valittua kansaa?
Vastaus:
Ks. kysymykset 1418 ja 1416.

Kysymys 1418 Lisätty: 15.12.2014
Onko kristillinen sionismi Raamatun mukaista?
Vastaus:
Kristillistä sionismia on monennäköistä. Vaikea sanoa suoraan. Jos se on tosiaan kristillistä, niin sen kuuluu olla raamatullista. Se tosiasia on muistettava, että Israel on Jumalan oma omaisuuskansa. Se totuus ei muutu. Yhtä tärkeää on muistaa, että Israel elää nyt syvässä luopumuksen tilassa.
Jo Mooseskin kehottaa juutalaisia elämään sovussa seassansa asuvan muukalaisen kanssa. Se koskee tämän päivän arabejakin. Täytyy olla oikeudenmukainen eikä saa risstää toisten omaisuutta. Päivänselvää on tietysti myös se, että jos syyllistytään terrorismiin ja aivan surutta surmataan ihmisä mahdollisimman paljon, on laillisella ja valitulla esivallalla oikeus voimatoimin estää pahuutta. Tilanne Lähi-Idässä on äärimmäisen sekava ja vaikea. Tarvitaan viisautta ja rukousta asian selvittämiseen edes jotenkuten.

Kysymys 1417 Lisätty: 15.12.2014
Miksi luterilaiset uskovat eivät innokkaammin levitä evankeliumia ei-uskovien pariin? Teille ja aitovierille pitäisi mennä, huoltoasemille, markkinoille, maatalousnäyttelyihin, myyjäisiin, toreille, maahanmuuttajien, vankien ja syrjäytyneiden pariin jne. jne. Miksi kokoonnumme pyhä toisensa jälkeen kuulemaan itse ja keskenämme evankeliumin julistusta? Kyllä sitä tarvimme, mutta on monia jotka eivät kuule sitä koskaan.
Vastaus:
Tarpeellinen kysymys. En halua taittaa kärkeä kysymyksestä, mutta kyllä tuota kaikkea tapahtuu luterilaisessakin kirkossa. Tuskin se on kumminkaan riittävästi.

Kysymys 1416 Lisätty: 15.12.2014
Miten kristityn tulisi suhtautua tämän päivän Israeliin valtiona? Onko se Jumalan valittu kansa?
Vastaus:
Israel on edelleen Jumalan valittu kansa. Se ei tarkoita, että se toimisi aina oikein. Havainnollisena esimerkkinä tästä voitaisiin mainita, että tämän päivän Israelissa suurin ja pahin syy surmiin ei ole Hamasin terrorismi tai vastaava vaan maassa tehtävät monet abortit, jotka tehdasmaisena teurastuksena muistuttavat erittäin läheisesti natsi-Saksan juutalaisvainoja. Lopuksi "jätteet" vaan poltetaan kuten silloinkin.

Kysymys 1415 Lisätty: 15.12.2014
Mikä on rukoilevaisten/johtokunnan kanta lähetyshiippakuntaan ja sen toimintaan, voisiko siellä käydä jumalanpalveluksessa, jos oman paikallisseurakunnan jumalanpalvelukseen ei voi mennä hyvällä omallatunnolla? Onko teillä yhteistyötä lähetyshiippakunnan kanssa, kun sivuillanne 'mainostetaan' pappiskoulutusta sinne tähdäten?
Vastaus:
Kaikkiin niihin jumalanpalveluksiin voi mennä, joissa evankeliumi saarnataan puhtaasti ja sakramentit jaetaan oikein. Minusta tässä ei kannata ruveta nimeämään ryhmiä, jotka olisivat aina oikeassa. Sinun tehtävänäsi sanankuulijana on rukoilla pappien puolesta ja kuunnella saarnaavatko he oikein. Elleivät saarnaa, niin mene ja ojenna heitä, jos saat siihen Herralta voiman. Lampaana jäät sinne ja vain sinne, missä sinut ravitaan.
Tämä Ruotsissa tapahtuva pappiskoulutus on tarkoitettu kaikille. Ei ole mitään erottelua. Meillä on ollut opiskelijoita kirkkomme ulkopuoleltakin. Eri kirkoista. Eri maista. Jne. Kaikki tietysti saavat tulla ja opiskella. Me opettajat opetamme Raamatun ja lut. tunnustuksen mukaisesti. Jumala sen suokoon.

Kysymys 1414 Lisätty: 7.12.2014
Jos jättää luterilaisen kirkon, niin mikä on toiseksi paras kirkko opillisesti katsoen?
Vastaus:
Ks. edellinen kysymys.

Kysymykset: 1234-1253, 1254-1273, 1274-1293, 1294-1313, 1314-1333, 1334-1353, 1354-1373, 1374-1393, 1394-1413, 1414-1433Sivuja päivitetty viimeksi 14.2.2015
Sivujen ylläpito: petri salomaPOISTA_TAMA(a)rukoilevaisuus com