Länsi-Suomen
Rukoilevaisten Yhdistys ry
OoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoO


Etusivu
Tausta
Toiminta
Lähetystyö
Lehti
Biblia
Buggen postilla
Opetusta
Tilaus
Linkit
Yhteystiedot
Palaute
Kysymykset
Kysymyksen jättö
Haku
Tulostettava sivu

Kysymyksiä & vastauksia

Jos sinulla on jokin kysymys, joka askarruttaa mieltäsi, voit jättää kysymyksen tästä (nimettömänä). Kysymyksiin vastaa rukoilevaisten pastori TT Timo Laato. Kun kysymykseen on vastattu, sekä kysymys että vastaus lisätään tälle sivulle.

Palautesivun kautta voit jättää kysymyksiä, joihin saat henkilökohtaisen vastauksen eikä niitä lisätä tälle sivulle.

Timo Laato / 19.6.2006:
"Kiitän saamastani rohkaisun sanoista. Kaikkea en ole välittänyt näillä sivuilla eteenpäin, koska olen ymmärtänyt joskus jonkun tietyn viestin henkilökohtaisesti vain minulle osoitetuksi. Samoin jotkut tietyt kysymykset voi olla ehkä parempi käsitellä jossain muussa yhteydessä kuin näillä palstoilla. Käytäntöä koskevat kysymykset, joihin joskus voi olla vaikea vaikuttaa, jos tilanne syntyy nopeasti tai yllättäen, voidaan käsitellä erikseen. Ei ole syytä ruveta pohtimaan niitä liikoja näillä webbisivuilla. Kiitän kaikesta rakentavasta palautteesta."


Kysymykset: 1-200
Kysymykset: 201-400
Kysymykset: 401-600
Kysymykset: 601-800
Kysymykset: 801-1000
Kysymykset: 1001-1200
Kysymykset: 1201-1400
Kysymykset: 1401-1419

Kysymykset: 1220-1239, 1240-1259, 1260-1279, 1280-1299, 1300-1319, 1320-1339, 1340-1359, 1360-1379, 1380-1399, 1400-1419

Kysymys 1419 Lisätty: 15.12.2014
Ovatko juutalaiset edelleen osa Jumalan valittua kansaa?
Vastaus:
Ks. aikaisemmat kysymykset.

Kysymys 1418 Lisätty: 15.12.2014
Onko kristillinen sionismi Raamatun mukaista?
Vastaus:
Kristillistä sionismia on monennäköistä. Vaikea sanoa suoraan. Jos se on tosiaan kristillistä, niin sen kuuluu olla raamatullista. Se tosiasia on muistettava, että Israel on Jumalan oma omaisuuskansa. Se totuus ei muutu. Yhtä tärkeää on muistaa, että Israel elää nyt syvässä luopumuksen tilassa.
Jo Mooseskin kehottaa juutalaisia elämään sovussa seassansa asuvan muukalaisen kanssa. Se koskee tämän päivän arabejakin. Täytyy olla oikeudenmukainen eikä saa risstää toisten omaisuutta. Päivänselvää on tietysti myös se, että jos syyllistytään terrorismiin ja aivan surutta surmataan ihmisä mahdollisimman paljon, on laillisella ja valitulla esivallalla oikeus voimatoimin estää pahuutta. Tilanne Lähi-Idässä on äärimmäisen sekava ja vaikea. Tarvitaan viisautta ja rukousta asian selvittämiseen edes jotenkuten.

Kysymys 1417 Lisätty: 15.12.2014
Miksi luterilaiset uskovat eivät innokkaammin levitä evankeliumia ei-uskovien pariin? Teille ja aitovierille pitäisi mennä, huoltoasemille, markkinoille, maatalousnäyttelyihin, myyjäisiin, toreille, maahanmuuttajien, vankien ja syrjäytyneiden pariin jne. jne. Miksi kokoonnumme pyhä toisensa jälkeen kuulemaan itse ja keskenämme evankeliumin julistusta? Kyllä sitä tarvimme, mutta on monia jotka eivät kuule sitä koskaan.
Vastaus:
Tarpeellinen kysymys. En halua taittaa kärkeä kysymyksestä, mutta kyllä tuota kaikkea tapahtuu luterilaisessakin kirkossa. Tuskin se on kumminkaan riittävästi.

Kysymys 1416 Lisätty: 15.12.2014
Miten kristityn tulisi suhtautua tämän päivän Israeliin valtiona? Onko se Jumalan valittu kansa?
Vastaus:
Israel on edelleen Jumalan valittu kansa. Se ei tarkoita, että se toimisi aina oikein. Havainnollisena esimerkkinä tästä voitaisiin mainita, että tämän päivän Israelissa suurin ja pahin syy surmiin ei ole Hamasin terrorismi tai vastaava vaan maassa tehtävät monet abortit, jotka tehdasmaisena teurastuksena muistuttavat erittäin läheisesti natsi-Saksan juutalaisvainoja. Lopuksi "jätteet" vaan poltetaan kuten silloinkin.

Kysymys 1415 Lisätty: 15.12.2014
Mikä on rukoilevaisten/johtokunnan kanta lähetyshiippakuntaan ja sen toimintaan, voisiko siellä käydä jumalanpalveluksessa, jos oman paikallisseurakunnan jumalanpalvelukseen ei voi mennä hyvällä omallatunnolla? Onko teillä yhteistyötä lähetyshiippakunnan kanssa, kun sivuillanne 'mainostetaan' pappiskoulutusta sinne tähdäten?
Vastaus:
Kaikkiin niihin jumalanpalveluksiin voi mennä, joissa evankeliumi saarnataan puhtaasti ja sakramentit jaetaan oikein. Minusta tässä ei kannata ruveta nimeämään ryhmiä, jotka olisivat aina oikeassa. Sinun tehtävänäsi sanankuulijana on rukoilla pappien puolesta ja kuunnella saarnaavatko he oikein. Elleivät saarnaa, niin mene ja ojenna heitä, jos saat siihen Herralta voiman.
Lampaana jäät sinne ja vain sinne, missä sinut ravitaan.
Tämä Ruotsissa tapahtuva pappiskoulutus on tarkoitettu kaikille. Ei ole mitään erottelua. Meillä on ollut opiskelijoita kirkkomme ulkopuoleltakin. Eri kirkoista. Eri maista. Jne. Kaikki tietysti saavat tulla ja opiskella. Me opettajat opetamme Raamatun ja lut. tunnustuksen mukaisesti. Jumala sen suokoon.

Kysymys 1414 Lisätty: 7.12.2014
Jos jättää luterilaisen kirkon, niin mikä on toiseksi paras kirkko opillisesti katsoen?
Vastaus:
Ks. edellinen kysymys.

Kysymys 1413 Lisätty: 7.12.2014
Eikö pitäisi jo erota luterilaisesta kirkosta? Miten teologisesti voi enää perustella kirkkoon kuulumista?
Vastaus:
Minusta kirkosta ei pidä erota. Vaan edelleen yhä ahkerammin rukoilla ja taistella uudistuksen puolesta. Miksi lähteä omasta kodistaan? Erotkoon ne, jotka opettavat harhaa ja elävät luopioina. Minusta yksi tärkeä kohta on Matt. 17:24-27. Siinä kysytään Jeesukselta, että makssako hän oman aikansa "kirkollisveroa" (temppeliveroa). Tiedämme, että temppeli oli jumalattomien pappien hallussa ja ne papit (saddukeukset ja ylipapit) juonivat Jeesuksen ristille. Ja silti hän ei kieltäytynyt maksamasta veroaan, mutta aivan kohta puhdisti temppelin ja aikaansai sillä, että papisto tahtoi hänet ristille entistä kiivaammin. Tämä on raamatullinen visio. Käyköön sitten, kuinka käy. Minusta on väärin luovuttaa ja jättää kirkko roistojen käsiin. Kyse ei ole sitä paitsi vain siitä, mitä mieltä sinä itse olen. Ratkaisusi vaikuttaa myös muihin. Kuka ruokkii ne lampaat, jotka jäävät, jos itse lähtee? Entä jos ei kukaan enää järjestä kirkossa apostolisia jumalanpalveluksia, niin edellytettänkö silloin, että kaikki lähtevät sinun myötä kirkosta? Tuskin. Ja mihin kirkkoon sitten liittyisi? Minusta olisi varsin ongelmallista liittyä esim. katoliseen kirkkoon. Samoin johonkin äärimmäisen pieneen luterilaiseen kirkkoon, joissa on monet omat ongelmansa "tunnustuksellisuudestansa" huolimatta. On äärimmäinen, erikoinen ratkaisu, jos ei ole minkään kirkon jäsen vaan ikään kuin irrallaan todellisesta seurakuntayhteydestä ja silti haluaa olla seurakunnassa yhä mukana tavalla tai toisella. Emmekä me löydä "ihanteellista" seurakuntaa ilman syntiä ja erinäisiä kahnauksia mistään. Saatana vihaa kirkkoa ja tekee kaikkensa sen tuhoamiseksi ja saattaakseen kaikki ulos siitä. Jeesus tahtoo uudistaa kirkkonsa. Se on sitten eri asia, jos sinut heitetään ulos kirkosta. Silloin olet vapaa lähtemään. Jumala sinua siunatkoon taistossasi.

Kysymys 1412 Lisätty: 7.12.2014
Meillä vapaat suunnat halveksii luterilaisten kasteoppia. Se ei kuulemma ole Raamatun mukasta. Ensi pitäs tulla tiedostavaan ikään ja sit pyytää sitä. Ne viittaa siihen etiopialaisen hoviherran tapaukseen ja sit siihen Raamatun kohtaan: "Joka uskoo ja kastetaan, se pelastuu." Ja sit yks sanoo meillä, et luterilaiset opettaa niin, että vauvakaste pelastaa. Eihän se ihan niin mene, että vauvakaste pelkästään pelastaa? Eihän luterilaiset niin opeta? Raamattua lukenut, mutta kuitenkin vielä epätietoinen....
Vastaus:
Kyllä kaste pelastaa, koska se on Jumalan armoteko ja siinä lapsi saa oman uskon Herraansa Jeesukseen. Johannes Kastajakin tuli jo äitinsä kohdussa täyteen iloa Pyhässä Hengessä. Usko ei ole vain pelkkää tietoa vaan paljon enemmän.
Tuo lause "Joka uskoo ja kastetaan" ilmaisee yhteenkuuluvuutta. Ei jotain aikajärjestystä. Jos sinä sanot, että "söin ja join" hyvää ruokaa ja juomaa, niin et tarkoita, että ensin sinä söit ja vasta sitten sinä joit vaan lauseesi merkitsee: "Aterioitsin ja siihen kuului syöminen ja juominen." Molemmat kuuluvat yhteen. Ja sitä paitsi Matt. 28:18-20 on kaste ja opettaminen nimenomaan tässä järjestyksessä.
Minusta yksi selkeä kohta kasteesta on 1. Kor. 10:2-3. Ks. esim. kysymys ja vastaus 290. Huomaa, että tässä kohtaa ei juutalaisten lapsilta ruvettu kyselemään, että tahtovatko he mennä Punaisen meren poikki vai ei. Kaikki menivät. Pienet ja suuret. Myös sylivauvat. Paavalin mukaan tämä on kasteen esikuva Vanhassa Testamentissa. Israelilaiset saivat silloin kasteen Moosekseen, joka oli heidän Pelastajansa Egyptin orjuudesta kuten Jeesus pelastaa meidät synnin orjuudesta kasteessa.

Kysymys 1411 Lisätty: 7.12.2014
Onko Suomen Evankelis Luterilainen kirkko vielä siinä kunnossa että siellä saarnataan puhdas Kristuksen oppi; parannusta ja syntien anteeksiantamusta eli riittääkö että käyn kirkossa ja uskon itseni armosta katuvaisena syntisenä taivaskelpoiseksi. Vai pitääkö minun etsiä oikea seurakunta kuten Raamatussa sanotaan: etsikää ensin oikea seurakunta?
Vastaus:
Kyllä Suomen ev. lut. kirkossa saarnataan oikein. Eivät kaikki. Ja eivät kaikkialla. Mutta oikeita saarnaajia löytyy paljon. Hakeudu niihin yhteytksiin. Karta väärin opettavia paimenia. Hakeudu aina sinne, missä kuuluu hyvän Paimenen ääni.

Kysymys 1410 Lisätty: 7.12.2014
Olen tykästynyt lukemaan Aapeli Saarisalon UT:a.Mitä mieltä olette sen tarkkuudesta?
Vastaus:
Olen itsekin lukenut sitä nuorempana (moneenkin kertaan). Minusta se on aina lukemisen arvoinen. Virkistävän erilainen.

Kysymys 1409 Lisätty: 4.11.2014
Usein tuntuu seuroihin rukousten myötä tulevan elämää ja henkeä (tietysti samoin virsistä ja puheistakin). Mutta vanhat rukoilijat ovat vähentyneet, välivirren jälkeen ehkä on hiljainen hetki eikä enää monta päällekkäin aloittajaa. Joskus miettii: rohkenisinko minä. Vaan kun on sata ja yksi estettä: ei ole esiintymistaitoa, ei kielellisiä kykyjä, ääni ei kanna, puhe takeltelee.. Olenko laisinkaan oikea uskovainen? Rukoileminen on kotonakin niin kehnoa. Teeskentely ja ihmislähtöinen rukous olisi vain pahennukseksi. Rukousaiheista ei suinkaan olisi puutetta itsen ja toisten kohdalta. Onko oikealla toisten seurassa rukoilijalla joka kerta selvä sisäinen käsky asiaan vai riittääkö Raamatun yleinen kehotus?
Vastaus:
Rohkene ihmeessä! Muista Moosesta, tuota maailmanhistorian ehkä parasta "huonoa" saarnaajaa! Kankeaa kieltä ja surkeaa puhetta. Mutta se ei saanut olla este hänelle, koska se ei ollut mikään este Jumalallekaan. Pikemminkin niin, että puhujalle häpeä ja Jumalalle kunnia!
Sitä paitsi me olemme kaikki aivan surkeita rukoilijoita. Kuka voisi väittää olevansa parempi rukoilija kuin sinä? Room. 8:26 sanoo, että me emme tosiaan tiedä mitään, mitä tulisi rukoilla. Silti sinulla on ihana etuoikeus vuodattaa koko sydämesi hälle, joka on sydänten tuntija ja ymmärtää kyllä. Avaa vaan rohkeasti sydämesi. Ehkä minäkin rohkaistun rukoilemaan enemmän, kun saan kuulla sinun ja muiden rukoilevan!

Kysymys 1408 Lisätty: 4.11.2014
Voiko seurakunnan diakoni, joka on nainen, jakaa jumalanpalveluksessa ehtoollisviiniä?
Vastaus:
Vanhassa kirkossa diakonit joskus veivät ehtoollisen sairaille ja niille, jotka eivät päässeet mukaan jumalanpalvelukseen. He eivät siis itse toimittaneet ehtoollista vaan saivat papin toimittamasta ehtoollisesta siunatut ehtoollisaineet. Tämä on kumminkin - kuten helposti ymmärretään - poikkeustilanne. Mutta näin voidaan vielä menetellä, jos se muuten hyväksi havaitaan. En kumminkaan tästä vanhasta tavasta lähde vetämään sitä johtopäätöstä, että naiset voisivat sinänsä jakaa ehtoollista kirkossa. Se sekoittaa vain entistä sekavammaksi käyvää aikaa ja kirkon linjausta.

Kysymys 1407 Lisätty: 4.11.2014
Miksi kiinnittää niin suuri huomio uudestisyntymisen sanan käyttöön, jos kumminkin uskomme sen kasteessa tapahtuvan? Kuka siihen palaava syntinsä anteeksi uskova miettii tilansa nimitystä? Mielestäni Herännäislehdessä oli liian hyökkäävä tapa käsitellä aihetta. Mikä on siinä se vaara?
Vastaus:
Varsinaisesti nyt käytävässä keskustelussa ei ole kysymys kasteen kautta tapahtuvasta uudestisyntymisestä, vaan (saarnatun) Jumalan sanan voimasta uudestisynnyttää ihminen. Syvimmältään tuo sana on Sana eli Kristus itse, jonka kautta kaikki on luotu ja joka sanoo sanoistaan, että ne ovat "Henki ja elämä". Juuri sen tähden hänen puheensa kantaa voiman uudestisynnyttää ihmisen, joka sitten myös tietysti haluaa kasteen armon osallisuuteen (jollei häntä koskaan ennen ole kastettu) tai palata kasteen armoon (jos hän on jossain vaiheessa siitä luopunut). Jos kielletään saarnatun Jumalan sanan voima uudestisynnyttää, se väistämättä ennen pitkää johtaa syvään raamattukriisiin. Ja koska Jumalan sanaa saarnattaessa saarnataan itse Kristusta, olisi täysin harhaista väittää, ettei hänellä ole muka valtaa uudestisynnyttää sanansa kautta. Toistan, että juuri sen kauttahan koko maailma on luotu ja juuri omia sanojaan Jeesus sanoo "Hengeksi ja elämäksi".
Edelleen tässä keskustelussa on tärkeää torjua epäraamatullinen uskon kaksinaisuuden jaottelu (ks. siitä lisää Herännäislehden sivuilta). Jos opetetaan, että ”usko, jonka Pyhä Henki synnyttää sanan kautta” ja joka ”tarttuu Kristuksen evankeliumiin” ja joka jopa ”isoaa ja janoaa vanhurskautta” ei kumminkaan pelasta, tuhotaan koko evankeliumi. Pitäisikö se sallia? Pitäisikö tämä opetus toivottaa tervetulleksi saarnatuoleihin? Korottaa se aina piispan hengelliseksi testamentiksi koko kirkkokansaa ja kaikkia jälkipolvia sitovaksi? Se ei ole mahdollista. Oli pakko puuttua ja torjua evankeliumin totuuden nimessä tuollainen opetus.
Mielestäni myös tässä keskustelussa "heiluri" on heilunut liikaa toiseen ääripäähän. Uuspietistisessä liikkeessä (johon emeritus piispa Matti Väisänen kuului) opetetaan, että kasteessa ihminen ei uudestisynny vaan saarnatun sanan kautta. Nyt opetetaan ihan päinvastoin: Ihminen ei synny uudesti (saarnatun) sanan kautta, vaan ainaostaan kasteessa. Raamattu sekä luterilainen tunnustus opettavat oikein (ks. edellä) välttäen molemmat ääripäät.

Kysymys 1406 Lisätty: 4.11.2014
Katekismuksen mukaan omassatunnossa puhuu Jumalan ääni. Miksi kaikki ihmiset eivät sitä omantunnon kolkutusta kuule, vaikka ovat selvästi tehneet väärin jotain toista ihmistä kohtaan?
Vastaus:
He ovat joko paaduttaneet omantuntonsa äänen tai he vastustavat sen moitteita ikään kuin niistä tietämättä.

Kysymys 1405 Lisätty: 4.11.2014
Kun uskossa oleva ihminen kuolee, onko hän heti sen jälkeen taivaassa vai vasta sitten kun joskus ihmisen kuollut ruumis Jeesuksen toisessa tulemisessa yhdistetään henkeen? Jos näin on, niin missä se henki on niin kauan, tiedottomassa tilassa vai ns. nukkuu? Eli säilyykö tietoisuus?
Vastaus:
Ks. erityisesti kysymys nro 760, mutta myös nrot 328, 372 sekä 921 ja lisäksi viimeisen vastauksen muut viittaukset!

Kysymys 1404 Lisätty: 4.11.2014
Miten rukoilevaisten ja esikoislestadiolaisten opit eroavat? Eroa täytyy olla koska ette ole samoissa seuroissa ja ainakin esikoislestadilaiset katsovat vain itsensä taivaskelpoisiksi.
Vastaus:
Käsittääkseni ainakin periaatteessa me kaikki sitoudumme Raamatun ja luterilaisen tunnustuksen oppiin. Mitä ehkä jotkut yksittäiset kristityt ajattelevat tai luulevat, on eri asia. Ymmärtääkseni ei esikoislestadiolaisessa herätysliikkeessä ajatella laajasti, että "vain me pelastumme". Sellaista ajattelua löytyy lähinnä kaiketi vanhoillislestadiolaisten virallisissa kannanotoissa. Sielläkään tuo ajattelu ei kansan syvissä riveissä ole mitenkään itsestään selvä.
Kaikilla herätysliikkeillä on omat painotuksensa. Lestadiolaisen herätysliikkeen erityispainotus on henkilökohtaisen ripin käyttö ja se on tietysti luterilaista oppia jos mikä.

Kysymys 1403 Lisätty: 4.11.2014
Olen itse uskossa ja luen päivittäin Jumalan sanaa sekä rukoilen,käyn messuissa Ym. Olen avioliitossa ja mieheni ei ole uskossa eikä häntä kummemmin kiinnosta uskon asiat :( rukoilen paljon hänen puolestaan että hänkin löytäisi Jeesuksen elämäänsä. Se on vaikeaa kun toinen elää toisenlaista elämää, ja hänen elämän tyylinsä horjuttaa uskon elämääni tuntuu ettei voimani loppuvat kesken, mitä tehdä?
Vastaus:
Kyllä tällainen elämäntilanne on vaikeaa ja kuluttavaa. Uskoisin ymmärtäväni. Olisiko sinulla joku luotettava ystävä, jonka kanssa voisitte yhdessä rukoilla? Muistat sen lupauksen: Missä kaksi tai kolme on koolla Jeesuksen nimessä. Rukoilkaa muun ohessa myös 1. Piet. 3:1 toteutumista. Toivotan sinulle voimia elämäsi suurien haasteiden keskelle.

Kysymys 1402 Lisätty: 24.9.2014
Olin Helluntailaistuttavien luona kylässä, ja he puhuivat Pyhällä Hengellä täyttymisen tärkeydestä, mitä a Rukoilevaisuus B Luterilaisuus ylipäätään opettaa Pyhällä Hengellä Täyttymisestä?
Vastaus:
Ks. kysymys 693. Lisäksi esim. Apt. 6:5 kertoo, että ensimmäinen kristitty marttyyri Stefanos olitäynnä Pyhää Henkeä. Se johtui siitä, että hän osasi niin hyvin pyhät kirjoitukset (luku 7).

Kysymys 1401 Lisätty: 24.9.2014
Kuinka monta kirjaa on uudessa testamentissa, Raamatun kirjassa?

Olen 9-vuotias lapsi ja kysyn koska minulla ei ole raamattua ja tuli läksyä:-)♡♥
Vastaus:
UT:ssa on 27 kirjaa.
Voisit jättää mulle tälle kysymyspalstalle nimesi ja osoitteesi. Voin postittaa sulle oman Raamatun. Ei maksa mitään. Enkä päästä nimeäsi ja osoitettasi eteenpäin kysymyspalstalle - vaan poistan lähettämäsi tiedot. Ne jäisivät siis vain minun tietooni. Mutta saisit näin ikioman Raamatun. Siunausta elämääsi.

Kysymys 1400 Lisätty: 24.9.2014
Kuinka monta apokryfikirjaa on vanhassa testamentissa yhteensä
(juutalaisilla)
Vastaus:
Niitä on Vanhassa Kirkkoraamatussa (Bibliassa) 14.

Kysymykset: 1220-1239, 1240-1259, 1260-1279, 1280-1299, 1300-1319, 1320-1339, 1340-1359, 1360-1379, 1380-1399, 1400-1419Sivuja päivitetty viimeksi 3.12.2014
Sivujen ylläpito: petri salomaPOISTA_TAMA(a)rukoilevaisuus com