Länsi-Suomen
Rukoilevaisten Yhdistys ry
OoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoO


Etusivu
Tausta
Toiminta
Lähetystyö
Lehti
Biblia
Buggen postilla
Opetusta
Tilaus
Linkit
Yhteystiedot
Palaute
Kysymykset
Kysymyksen jättö
Haku
Tulostettava sivu

Kysymyksiä & vastauksia

Jos sinulla on jokin kysymys, joka askarruttaa mieltäsi, voit jättää kysymyksen tästä (nimettömänä). Kysymyksiin vastaa rukoilevaisten pastori TT Timo Laato. Kun kysymykseen on vastattu, sekä kysymys että vastaus lisätään tälle sivulle.

Palautesivun kautta voit jättää kysymyksiä, joihin saat henkilökohtaisen vastauksen eikä niitä lisätä tälle sivulle.

Timo Laato / 19.6.2006:
"Kiitän saamastani rohkaisun sanoista. Kaikkea en ole välittänyt näillä sivuilla eteenpäin, koska olen ymmärtänyt joskus jonkun tietyn viestin henkilökohtaisesti vain minulle osoitetuksi. Samoin jotkut tietyt kysymykset voi olla ehkä parempi käsitellä jossain muussa yhteydessä kuin näillä palstoilla. Käytäntöä koskevat kysymykset, joihin joskus voi olla vaikea vaikuttaa, jos tilanne syntyy nopeasti tai yllättäen, voidaan käsitellä erikseen. Ei ole syytä ruveta pohtimaan niitä liikoja näillä webbisivuilla. Kiitän kaikesta rakentavasta palautteesta."


Kysymykset: 1-200
Kysymykset: 201-400
Kysymykset: 401-600
Kysymykset: 601-800
Kysymykset: 801-1000
Kysymykset: 1001-1200
Kysymykset: 1201-1400
Kysymykset: 1401-1474

Kysymykset: 1275-1294, 1295-1314, 1315-1334, 1335-1354, 1355-1374, 1375-1394, 1395-1414, 1415-1434, 1435-1454, 1455-1474

Kysymys 1474 Lisätty: 14.7.2015
Tarvitsen apua tilanteeseeni.

Olen tullut vastikään uskoon ja kysyisinkin menneen elämän syntieni vaikuttavuutta tässä uudessa uskon elämässä.

Olen tehnyt huorin. En kertonut silloiselle avopuolisolleni tätä. Nyt olen katunut ja saanut synninpäästön asiasta. Erosta on aikaa pari vuotta. Exälläni on uusi kumppani.

Miten on nyt uutta uskon elämääni eläessä saanko avioitua?
Vastaus:
Siunausta sinulle elämääsi. Ihana kuulla uskoontulostasi. Saat olla vapaalla tunnolla kaikista synneistäsi. Jeesuksen veren ja ristinkuolon kiitos. Äärimmäisen tärkeää, että olet ihan ripissä saanut panna pois sydäntäsi painavat, sieluasi haavoittavat asiat ja uskoa menneen elämäsi virheet anteeksi. Halleluja!
Jos ymmärsin tilanteesi ja kysymyksesi oikein, olet ollut aiemmin avoliitossa ja se on nyt päättynyt. Hyvä, että päättyi, koska tuo avoliitto ei ole Jumalan tahdon mukainen elämänmuoto. Siksi uskon tuomaan uuteen elämään kuuluu tuollaisen suhteen lopettaminen tai tuon kyseisen avopuolison kanssa naimisiinmeno. Tämä jälkimmäinen ei siis liene mahdollista. Mutta saat pyytää Jumalan johdatusta. Ja pyytää uskovaa puolisoa rinnallesi kulkemaan. Seurusteluaika tarkoittaa toiseen tutustumista, mutta avioelämä ja seksuaalinen kanssakäyminen alkavat vasta avioliitossa. Vielä kerran: Siunausta sinulle elämääsi.

Kysymys 1473 Lisätty: 14.7.2015
Mitä mieltä olet Bo Giertzin kirjasta Jumala puhuu Raamatussa?
Vastaus:
Hyvää luettavaa. Lue sitä ja pidä tosiaan se, mikä on hyvää.

Kysymys 1472 Lisätty: 14.7.2015
Mitä neuvot tekemään, kun haluaisin käydä vanhankäsikirjan jumalanpalveluksissa, mutta kun tuntuu, että niitä on harvakseltaan tai kaukana (välillä hankala päästä) ja tarvitsisin Jumalan lahjoja (rippiä, ehtoollista ja kokoon käymistä) useammin? Eikö Lsry voisi järjestää useammin messuja ja varmasti sinä liikkeen pastorina haluat ruokkia laumaa?
Vastaus:
Koetamme järjestää tulon sen mukaan kuin mahdollisuuksia on ja eri seurakuntia aukeaa. Voisit kysellä omasta seurakunnastasi, jos on mahdollista järjestää vanhan käsikirjan jumalanpalvelus siellä ja muualla lähempänä. Toivokaamme ja rukoilkaamme tällaista.

Kysymys 1471 Lisätty: 14.7.2015
Pitäisikö kuvakielto palauttaa dekalogiin?
Vastaus:
Se on jo siinä. Katekismuksessa sitä ei ole.
Kristus on UT:n mukaan Jumalan kuva. Siksi se on jo hänessä tullut ilmi. Joka on nähnyt hänet, on nähnyt Isän. Kuten hän itse sanoi.
Tässä mielessä kuvakielto on saanut täyttymyksensä Kristuksessa.

Kysymys 1470 Lisätty: 14.7.2015
Jos on varma, että ei halua lapsia, niin onko avioliittoon meneminen silloin sallittua kristilliseltä kannalta?
Vastaus:
Kuka voisi olla tuosta niin varma? Äärimmäisen harvoin tapahtuu, että aviopari ei sitten lopultakaan, ei missään vaiheessa, halua lapsia. En luvalla sanottuna jaksa pohtia, mitä sitten.

Kysymys 1469 Lisätty: 14.7.2015
Mitä tässä uskonnossa pitäisi olla mieltä temppeliritareista???
Ja jos se on negatiivista niin miksi?
Vastaus:
Omalta puoleltani en ymmärrä, miksi pitäisi kuulua johonkin aivan erityiseen joukkoon, jonka opeista ja käytännöistä ei ole ainakaan tavallisilla maallikoilla paljoa käsitystä.

Kysymys 1468 Lisätty: 1.6.2015
"On mitä tärkeintä, että kristitty pitää itseään koko ajan ainoastaan jumalattomana syntisenä." Kirjasta Tie Rauhaan, jossa kokoelma C.O Roseniuksen kirjoituksia. Onko asia todella näin?
Vastaus:
On. Mutta ei se tietysti riitä, että PELKÄSTÄÄN pitää itseänsä jumalattomana syntisenä. Evankeliumista saat uskoa, että juuri sinä tuollaisena jumalattomana syntisenä olet Kristuksessa tosi vanhurskas ja autuas ihminen. Halleluja!

Kysymys 1467 Lisätty: 1.6.2015
Auttaako ortodoksisen ja katolisen kirkon virallinen oppi uskomaan, että ihminen pelastuu yksin uskosta, yksin Jeesuksen sovitustyön tähden?
Vastaus:
Luterilaiset isät opettivat, että heidän opetuksensa pelastuksesta yksin uskosta, yksin Kristuksen sovitustyön tähden on juuri oikea, katolinenn oppi, jota kirkkoisät ovat opettaneet. Mutta sitten on kirkkoon tullut kaikkea väärää opetusta, joka on evankeliumin ja Raamatun sanan valkeudessa kumottava ja hylättävä.

Kysymys 1466 Lisätty: 1.6.2015
Onko ihminen joka menee aikuisena uudestaan kasteelle mielestänne kadotettu? Miten asia nähdään raamatun valossa? Entä ajatteletteko että vapaiden suuntien seurakuntalaiset eivät pelastuisi koska eivät ole saaneet lapsikastetta?
Vastaus:
Jos kasteelle mennään, jotta siitä tulisi uskoon tulleen ihmisen ensimmäinen kuuliaisuuden teko Jumalalle, on kasteen armo tuolla ratkaisulla käännetty evankeliumista lakihenkiseksi puuhasteluksi ja lain tie pelastusasiassa on mahdoton meidän kuljettavaksi. Aina tietysti Jumala on se, joka näkee sydämen ja tuntee, mihin panemme toivomme iankaikkista elämää ajatellen. Minun on mahdotonta ottaa kantaa esittämääsi kysymykseen tämän tarkemmin. Se, joka uskoo ja on kastettu, pelastuu. Tämä Raamatun totuus pätee yhä.

Kysymys 1465 Lisätty: 1.6.2015
Yllättävää on, että keskitysleireistä eräs sanoi: jos on olemassa ääretön pahuus, niin täytyy olla olemassa myös sen vastakohta eli Jumalan rakkaus. Jokaisella asialla on kääntöpuolensa.
Vastaus:
Näin on. Ks. edeltävä kysymys.

Kysymys 1464 Lisätty: 1.6.2015
Keskitysleirit ovat aika vahva argumentti hyvän Jumalan olemassaoloa vastaan. Uskon kuitenkin Jumalaan ja Jeesukseen oman uskonnollisen kokemukseni perusteella.
Vastaus:
Minusta keskitysleirit ovat todiste siitä, mistä Jumalan sana on puhunut kautta aikojen ja yhä puhuu: ihmisen äärettömän pahasta turmeluksesta. Sitä on meidän vaikea hyväksyä. Torjumme sen ja mikä olisikaan paras tapa torjumiseen kuin kääntää koko totuus täysin päälaelleen? Ihmisen pahuuden sijasta puhutaankin sitten Jumalan pahuudesta! Tuollaiset mietelmät vain vahvistavat asian, josta Raamattu puhuu: Ihminen on äärimmäisen turmeltunut. M.o.t.

Kysymys 1463 Lisätty: 21.5.2015
Olen naimisissa. Rakastuin ensisilmäyksellä toiseen. En tiedä hänestä oikein mitään, emme ole puhuneet, katseet kertovat molemmilla kun sattumalta törmätään. Raamatussa sanotaan "jos mies katsoo naista himoiten, on jo silloin tehnyt huorin hänen kanssaan" ja "huorintekijät eivät peri Jumalan valtakuntaa".
Olenko nyt tehnyt huorin? Olen uskossa. Enkö nyt pääse taivaaseen? Jos ylläolevan perusteella tuomitaan, kuka sinne taivaaseen oikein pääsee. Lyön vetoa, ettei yksikään ole niin täydellinen ja puhdas. Koetan vältellä ettemme törmäisi. Silti niin joskus käy. Enkä pääse tunteesta eroon, siellä se on. Jo monta vuotta ollut. Jos nyt vastaat, että Jeesus on syntiemme sovittaja ja saan tämänkin sen tähden anteeksi.. (onko tämä muuten synti, tämä tunne?)..niin saavatko sellaisetkin anteeksi sen jos peräti eroavat ja menevät uuden rakkauden kanssa uudelleen naimisiin? Jos niin on, niin mitä järkeä on sinnitellä ja kiduttaa itseään, pidättäytyä, eikä päästää tunnetta valloilleen?
Vastaus:
Kiitos avoimesta kysymyksestä. Tässä kannattaisi varmasti hetken jäädä miettimään tapahtunutta. Kerroit, että et tunne ihastuksesi kohdetta. Ette ole puhuneetkaan toistenne kanssa. Silti ajatuksiin hiipii jo uumoilu erosta ja uudesta avioliitosta tämän ihastuksen kohteen kanssa. Otetaan ihan aluksi lähtökohdaksi kysymys, että ei kai tässä kokonaisuudessa tällaisenaan ole mitään järkeä?! Varsin pitkälle menevät johtopäätökset pelkän näkemisen perusteella. Ei mitään toiseen tutustumista, ei kanssakäymistä, ei keskustelua. Yhtäkkiä vaan ihastus vie sinut mukanaan ajatuksen tasolla. En tarkoita, että sinun pitäisi yrittää väkisin kieltää ihastuksen olemassaoloa ja ikään kuin näytellä, että ei tässä mitään. Sen sijaan kannattaa miettiä ja pohtia, mihin lopulta olet tuossa toisessa ihastunut. Luulen , että sinulla on joku ihannekuva puolisosta, jonka vaan heijastat tuohon toiseen ja rakastut omaan mielikuvaasi. Ikään kuin rakastuisit peilikuvaasi, jota tuijotat rakkauden lähteen reunalla. Minusta sinun kuuluu pohtia suhdettasi omaan itseesi ja armaaseen puolisoosi tästä näkökulmasta käsin. Mitä kaipaat itsessäsi ja avioliitossasi? Mitä vaille jäät mielestäsi? Onko sinulla täyttymättömiä toiveita? Olisi hyvä, jos voisit myös keskustella puolisosi kanssa. Sellaisen keskustelun tarkoitus ei ole esittää vaatimuksia toiselle ja ruveta pakottamaan toista omaan muottiisi. Mutta keskustelu parhaimmillaan voisi luoda luottamuksen ilmapiiriä ja johdattaa eteenpäin käsittelyssä. Tosin en tunne, onko yleensä tällainen keskustelu puolisosi kanssa mahdollinen. Tarvittaessa voitte käydä keskusteluanne jonkun luotettavan kolmannen osapuolen läsnäollessa. Sitten olisi minusta hyvä, jos voisit asiaa pohdittuasi Herran ja puolisosi kanssa sanoutua irti vääränlaisesta tunnelukosta "tuota kolmatta" kohtaan. En tarkoita, että häntä pitäisi jotenkin pitää "hunsvottina" tai silleen. Hän on (toivoni mukaan) hieno ihminen ja rakastettava persoonallisuus. Ei hänenlaistaan ole kuitenkaan sinulle tarkoitettu. Olisihan järjetöntä rikkoa oma perheensä ja murskata kaikki yhteinen sirpaleiksi jonkun hetkellisen (tai vaikka pidellisemmänkin) huuman vuoksi. Ja tietysti on totta, että Jeesus on sinun ja minun ja meidän kaikkien Vapahtaja. Anteeksiantamus ei silti tarkoita helppohintaista armon julistusta, jonka jälkeen saa tehdä, mitä huvittaa. Ei se ole mikään automaatti, joka vie kaikki vastoinkäymiset ja vaikeudet sen sileän tie. Jeesus antakoon sinulle voimaa kohdata tämä asia rehellisesti ja avoimesti, jotta voit sitä kautta syventyä tunne-elämäsi kipupisteisiin ja sitä kautta edelleen saada vielä paljon syvemmän ymmärryksen Kristuksen rakkauden suuruudesta.
Toivotan sinulle ja puolisollesi ja koko perheellesi Jumalan suurta siunausta.

Kysymys 1462 Lisätty: 21.5.2015
Teemme koulussa uskonnontunnilla esitelmää rukoilevaisuudesta. Haluaisimme tietää mitkä ovat erityispiirteenne, juhlat, tavat jne.
Entäs tunnettuja liikkeen jäseniä?
Vastaus:
Ks. kohta "tausta" näiltä nettisivuilta.

Kysymys 1461 Lisätty: 21.5.2015
Onko pyhempää ja parempaa, jos seksuaalisia haluja on vähemmän?
Vastaus:
Seksuaalisuus kuuluu Jumalan hyvään luomisjärjestykseen. Siksi ei ole kyse ikään kuin "pyhemmästä" elämäntavasta, jos seksuaalisia haluja ei tunne. Naimattomuus on yksi Jumalan armolahjoista. Ei kuitenkaan mikään sellainen lahja, joka korottaa jonkun ylemmäs toisia. Ei mikään Jumalan armolahjoista ole sellainen. Niillä on tarkoitus paövella muita ja Jumalan seurakuntaa.

Kysymys 1460 Lisätty: 21.5.2015
Onko rippi luterilaisuudessa sakramentti? Onko jotain eroa sillä, että ripittäydytäänkö papille tai maallikolle? Voiko maallikkokin (seurakunnan jäsen) julistaa synninpäästön samoin kuin pappi?
Olin luullut, että ripin vastaanottajan tehtävät kuuluu papille mutta yllätyksekseni ripistä puhuttiin ainakin isossa katekismuksessa siinä mielessä, että myös muu kuin pappi voi ottaa ripin vastaan. Ja myös evl.lut kirkon ohjeissa puhuttiin näin.
Vastaus:
Hyvä, kun tutkit ja luet Isoa Katekismusta. Kyllä ripittäytyä voi myös maallikolle. Ei siinä välttämättä pappia tarvita. Nykyään on ehkä paremmin löydettävissä maallikko, jolle ripittäytyä, koskapa papiston hengellinen tila on jossain seurakunnissa niin onneton. Toisinaan rippi lasketaan luterilaisuudessa sakramentiksi, mutta yleensä ei. Niin taikka näin, tärkeintä on ripin suuri hyöty ja siunaus.

Kysymys 1459 Lisätty: 12.5.2015
Kuulin raamattuopetusta, jossa sanottiin, että esim. 3. Mooseksen kirjassa oli uhri vain tahattomia, ei tahallisia syntejä varten. Puhuja sanoi, että näin on myös Uuden testamentin puolella (viitaten varmaankin tähän kohtaan: Hebr. 10:26-27: Jos me näet teemme syntiä ehdoin tahdoin, senkin jälkeen, kun olemme oppineet tuntemaan totuuden, ei ole enää mitään uhria syntiemme sovitukseksi. Ei ole muuta kuin kauhea tuomion odotus ja ahnas tuli, joka nielee Jumalaa uhmaavat.) Tämä kohta vie minut kauheaan epätoivoon joka kerran kun sen luen. Pelkään, että etsin korvasyyhyyni vain sellaista opetusta, joka selittää tämän kohdan jotenkin pois ja jään väärään toivoon. Mitä jos Jeesus viimeisellä tuomiolla hylkää minut? Hänellä on siihen kaikki syy, kun en ole tarpeeksi vahvasti kiusauksia vastustanut vaan olen antanut periksi lihalleni? Olen uskossa, mutta olen monet kerrat tehnyt syntiä tahallisesti, vaikka tiedän, että pitäisi tehdä toisin. Onko niin, että Jeesuksen veri ei pesekään kaikkia syntejä pois sen jälkeen kun olemme uskoon tulleet? Uskovalta ikään kuin odotetaan enemmän kuin sellaiselta, joka vasta on tullut Herran tuntemaan.
Vastaus:
Kysymys tahallisesta ja ehdoin tahdoin tehdystä synnistä on vaikea ja herättää tosiaan monissa ahdistusta. Usein eron tekeminen tuon tahallisen ja tahattoman synnin välillä tuntuu käytännössä täysin mahdottomalta. Tässä on hyvä neuvo tarpeen. Usein me vasta jälkeen ymmärrämme, teimmekö syntiä ehdoin tahdoin vai emme. Ratkaisevinta on, tahdommeko me jäädä tuohon syntiimme. Esim. Pietari totisesti kielsi Herransa tieten tahtoen, mutta hän ei kumminkaan halunnut jäädä syntiinsä lopullisesti vaan pakeni pois katumuksen tunnossa ja parannuksen kyyneleissä. Siitä näkyi, että hän ei tahtonut tätä syntiä lopullisesti. Siinä on hyvin tärkeä opetus. Siksi tuon eron tahallisen ja tahattoman synnin välillä huomaa monesti jälkikäteen (ikäänkuin "jälkijunassa"), mutta ei välttämättä syntiä tehdessä, koska tekemämme synti tarvitsee meidän suostumuksemme tavalla tai toisella. Sinä saat katumuksessa turvata Herramme armoon ja hänen lunastusverensä sovitukseen.

Kysymys 1458 Lisätty: 12.5.2015
Jos väkisin lankeaa itsetyydytykseen, niin hoitaa homman minuutissa ohi, niin ei tule niin huono olo. Harva ylistää Jumalan armon suuruutta itsetyydytyksen tähden. Mitenkään äärimmäisen suuri synti ei ole kyseessä.
Vastaus:
Jokainen synti on "äärimmäinen" ja kadottava. On väärin väheksyä synnin vakavuutta. Olipa kyse mistä synnistä tahansa. Vakavaa ja yhtä turmiollista on väheksyä Kristuksen iäti kelpaavaa veriarmoa kaikkien syntien ja jokaisen syntisen puolesta.

Kysymys 1457 Lisätty: 12.5.2015
"Tehän tiedätte, että jos antaudutte orjina tottelemaan jotakuta, olette juuri sen orjia, jota tottelette. Te joko palvelette syntiä, mikä johtaa kuolemantuomioon, tai olette kuuliaisia Jumalalle, mikä johtaa vapauttavaan tuomioon." Room. 6:16
"Sillä jos me tahallamme teemme syntiä, päästyämme totuuden tuntoon, niin ei ole enää uhria meidän syntiemme edestä." Hebr. 10:26
Uudestisyntyneen kristityn on siis noudatettava Jumalan käskyjä, jotta hän ei menettäisi pelastustaan tai toisella tavalla ilmaistuna Pyhää Henkeä. Usko yksin vanhurskauttaa, mutta pelastunut ihminen menettää pelastuksen, jos ei noudata Jumalan käskyjä tosissaan.
Vastaus:
Lue ja mieti tarkasti rukouksen kanssa kysymys & vastaus nro 1337.

Kysymys 1456 Lisätty: 12.5.2015
Teologian perusopinnoissa tulee vastaan ajatus, että Paavalin kirjeitä on säilynyt vain seitsemän. Esim. Efesolaiskirje ei olisi Paavalin kirjoittama, vaikka siinä niin lukee. Miten on?
Vastaus:
Monissa uusissa tutkimuksissa asiasta ollaan eri mieltä. Sinänsä ei olisi mahdotonta, että Paavali vankeudessa ollessaan sai tai joutui käyttämään apulaista (esim. Timoteusta tai Silvanusta), joka apostolin ohjeitten mukaisesti saatti kirjeen lopulliseen muotoonsa. Tämä on kuitenkin täysin eri asia kuin väittää, että esim. po. Efesolaiskirje olisi syntynyt kymmeniä vuosia Paavalin kuoleman jälkeen. Sellainen fiktio ei olisi onnistunut tuolloin kristikunnassa.

Kysymys 1455 Lisätty: 12.5.2015
Miten se ortodoksinen tai katolinen kirkko auttaa uskomaan, että ristinuhri yksin riittää pelastukseen?
Vastaus:
Jos ja kun Raamatusta saarnataan oikein ja puhtaasti, niin silloin se onnistuu. Muussa tapauksessa ei. Eri kirkoissa on monenlaisia, erilaisia saarnamiehiä. Heidän puolestaan kuuluu rukoilla ja myös opastaa heitä tarvittaessa evankeliumin täydelliseen ymmärtämiseen Raamatun sanan pohjalta.

Kysymykset: 1275-1294, 1295-1314, 1315-1334, 1335-1354, 1355-1374, 1375-1394, 1395-1414, 1415-1434, 1435-1454, 1455-1474Sivuja päivitetty viimeksi 15.7.2015
Sivujen ylläpito: petri salomaPOISTA_TAMA(a)rukoilevaisuus com