Länsi-Suomen
Rukoilevaisten Yhdistys ry
OoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoO


Etusivu
Tausta
Toiminta
Lähetystyö
Lehti
Biblia
Buggen postilla
Opetusta
Tilaus
Linkit
Yhteystiedot
Palaute
Kysymykset
Kysymyksen jättö
Haku
Tulostettava sivu

Kysymyksiä & vastauksia

Jos sinulla on jokin kysymys, joka askarruttaa mieltäsi, voit jättää kysymyksen tästä (nimettömänä). Kysymyksiin vastaa rukoilevaisten pastori TT Timo Laato. Kun kysymykseen on vastattu, sekä kysymys että vastaus lisätään tälle sivulle.

Palautesivun kautta voit jättää kysymyksiä, joihin saat henkilökohtaisen vastauksen eikä niitä lisätä tälle sivulle.

Timo Laato / 19.6.2006:
"Kiitän saamastani rohkaisun sanoista. Kaikkea en ole välittänyt näillä sivuilla eteenpäin, koska olen ymmärtänyt joskus jonkun tietyn viestin henkilökohtaisesti vain minulle osoitetuksi. Samoin jotkut tietyt kysymykset voi olla ehkä parempi käsitellä jossain muussa yhteydessä kuin näillä palstoilla. Käytäntöä koskevat kysymykset, joihin joskus voi olla vaikea vaikuttaa, jos tilanne syntyy nopeasti tai yllättäen, voidaan käsitellä erikseen. Ei ole syytä ruveta pohtimaan niitä liikoja näillä webbisivuilla. Kiitän kaikesta rakentavasta palautteesta."


Kysymykset: 1-200
Kysymykset: 201-400
Kysymykset: 401-600
Kysymykset: 601-800
Kysymykset: 801-1000
Kysymykset: 1001-1200
Kysymykset: 1201-1400
Kysymykset: 1401-1454

Kysymykset: 1255-1274, 1275-1294, 1295-1314, 1315-1334, 1335-1354, 1355-1374, 1375-1394, 1395-1414, 1415-1434, 1435-1454

Kysymys 1454 Lisätty: 20.4.2015
Tuota Raamattu kansalle käännöstä ja kirkkoraamattu 1938 käännöstä olen miettinyt, että kumpi niistä on tarkempi? Eikö Raamattu kansalle ole tavallaan parannettu versio kirkkoraamattu 1938 käännöksestä?
Vastaus:
Ks. kysymys 1452.

Kysymys 1453 Lisätty: 20.4.2015
Eikö kristinuskossa 50 %:lle ihmisistä ole kysymys siitä, että kytätään toista ihmistä ja jos havaitaan virheitä, niin osoitetaan heti mieltä (ilman rakkautta).
Vastaus:
Ei kai? Jos joku kristitty toimii noin, ei voida sanoa, että koko kristinuskossa on tuollaisesta kysymys. Kristinuskossa on kysymys siitä, mitä Raamattu opettaa. Eli siitä, miten Jeesus toimi ja yhä toimii. Tutki mieluummin sitä! :)

Kysymys 1452 Lisätty: 20.4.2015
Kumpi on parempi käännös: kirkkoraamattu 1933/38 vai Raamattu kansalle?
Vastaus:
En osaa vastata.

Kysymys 1451 Lisätty: 20.4.2015
Apostolien teot päättyy niin, ettei kerrota mitään Paavalin keskusteluista Rooman keisarin kanssa, vaikka häntä oltiin viemässä keisarin eteen. Voidaan kumminkin päätellä, että Paavali sai vapauttavan tuomion Keisarilta, koska sai asua vuokra-asunnossaan Roomassa 2 vuotta?
Vastaus:
Todennäköisesti Luukas ei kerro Paavalin oikeusprosessin loppua, koska ei tiedä sitä. Apostolien teot on ilmeisesti kirjoitettu jo 60-luvulla oikeusprosessin ollessa vielä kesken. Voit tilata tuon kirjan "Lähetyksen kaksi vuosikymmentä", jos haluat tietää lisää ja lukea siitä kirjoittamani artikkelin. Paavali sai ilmeisesti vapauttavan tuomion ja tuli teloitetuksi vasta myöhemmin.

Kysymys 1450 Lisätty: 20.4.2015
Kysyisin vielä vääränlaiseen musiikkiin liittyvää kysymystä... Eli meinaat siis että meidän pitää lopettaa sen musiikin kuunteleminen jos se on jotenkin luokiteltu pahaksi??? Tai ainakin sen puolelle... Ja jos kuuntelemme mitkä ovat sen seuraukset???
Vastaus:
Eikö ole selvää, että sellainen musiikki, joka johdattaa sinua Jumalasta poispäin, ei ole sinulle hyväksi? Ja siinä tuli juuri sanottua ne seurauksetkin ....

Kysymys 1449 Lisätty: 20.4.2015
Olen tekemästä rukoilevaisuudesta esitelmää koko luokalle vaikka en tiedä siitä oikein mitään. Joten voisitteko kertoa miten kaste tapahtuu ja missä? Minkälaisia tapoja on ja perinteitä? Ketkä ovat teidän paaveja/jumalia nykyään ja joskus kauan sitten?
Vastaus:
Ks. kohta opetus. Meillä ei ole kasteen suhteen mitään erikoisia tapoja ja perinteitä. Käytössä on Lutherin kastekaava, jota myös muut luterilaiset kirkot käyttävät. Myös oma kirkkomme. Paaveja meillä ei ole. Ei myöskään muita jumalia. Uskomme Jumalaan. Hän puhuu Raamatussa ja ilmoittaa itsensä Isänä, Poikana ja Pyhänä Henkenä.

Kysymys 1448 Lisätty: 20.4.2015
Eikö jumalanpalvelusten saarnoja ja seurapuheita enää nauhoiteta? Jos nauhoitetaan, miksi ne tulevat monen kuukauden viiveellä?
Vastaus:
Kyllä äänitetään. Sivuja ylläpidetään vapaaehtoisin voimin. Äänityksiä voidaan joutua myös editoimaan julkaisua varten. Lopputulos on ollut minusta hieno ja selkeä.

Kysymys 1447 Lisätty: 20.4.2015
6-kynttilää alttarilla ?
Vastaus:
Isommissa kirkollisissa juhlissa näin. Kuusi kynttilää muodostaa yhdessä Krusifiksin kanssa juutalaisen menoran (eli 7-haaraisen kynttilän), jossa keskimmäinen valo on siis Jeesus. Juutalaisen ajattelun mukaan juuri tuossa keskimmäisellä paikalla asui itse Jumala (shekina). Siksi alttari näin koristeltuna julistaa, että Jeesus on Jumala, joka sovitti maailman synnit.

Kysymys 1446 Lisätty: 20.4.2015
Miksi raamattu puhuu usein siitä, että Kristus sovitti "monien" synnit? Uusi käännös kyllä on korvannat monet kohdat sanalla "kaikki" mutta muunkieliset käännökset ja vanhemmat käännökset puhuvat lähes poikkeuksetta "monista". Vaikka nyt Hebr.9:28, Jes.53:11, Matt.26:28. Lisäksi Jeesus vielä joissain kohdin puhuu nimenomaan vain omistaan Hebr.10:14, 1.Piet.1:1-2, Joh.10:14-15.

Miten siis voidaan sanoa, että Jeesus on sovittanut kaikkien, myös uskottomien synnit?
Vastaus:
Heprean kielessä vastakohta ei ole yhden ja kaikkien välillä vaan yksi on monen vastakohta. Siksi monet tarkoittavat kaikkia. Esim. juutalaisessa Qumranin yhteisössä "monien" kokous oli "plenum" ja siellä olivat siis kaikki paikalla. Uudessa Testamentissa on ihan sama ajatus. Monet edustavat kaikkia.

Kysymys 1445 Lisätty: 29.3.2015
"Mutta Herran päivä on tuleva niinkuin varas, ja silloin taivaat katoavat pauhinalla, ja alkuaineet kuumuudesta hajoavat, ja maa ja kaikki, mitä siihen on tehty, palavat.
Kun siis nämä kaikki näin hajoavat, millaisia tuleekaan teidän olla pyhässä vaelluksessa ja jumalisuudessa, teidän, jotka odotatte ja joudutatte Jumalan päivän tulemista, jonka voimasta taivaat hehkuen hajoavat ja alkuaineet kuumuudesta sulavat!" 2. Piet. 3:10-12 (KR 38)

Tätä lukiessa ei äkkiseltään tule sellainen olo, että ihminen pelastuisi YKSIN armosta. Mutta sitä se ei kumminkaan voi kumota. Tekstin pointti on varmasti sama kuin tämä: "Tehän tiedätte, että jos antaudutte orjina tottelemaan jotakuta, olette juuri sen orjia, jota tottelette. Te joko palvelette syntiä, mikä johtaa kuolemantuomioon, tai olette kuuliaisia Jumalalle, mikä johtaa vapauttavaan tuomioon." Room. 6:16

Ihminen pelastuu YKSIN armosta. Synnin kanssa ei kuitenkaan sovi leikkiä ja pelleillä (ja tämä juuri on armon halveksuntaa), koska muutoin ei ole mitään uhria syntiemme edestä. Jeesuksen luo saa kuitenkin aina palata.
Vastaus:
Ihan hyvä selitys.

Kysymys 1444 Lisätty: 29.3.2015
Seurakunnan pääkokous eli messu ei ole yhteisöllinen tilaisuus. Se on yksilökäynti hengellisessä tilaisuudessa. Jos on kirkkokahvit, niin siellä tulee juteltua yleensä korkeintaan 1-2 ihmisen kanssa. Se että joku käy säännöllisesti messussa ei välttämättä kerro ihmisen hengellisestä tilasta mitään. Moni voi käydä tavan vuoksi. Messun voi myös korvata silloin tällöin tai useinkin jollain muulla kristillisellä tilaisuudella. Raamatussa sanotaan vain, että ei pidä laiminlyödä seurakunnan yhteisiä kokouksia. Se ei tarkoita pelkästään 2000-luvun messua, vaan kaikkia seurakunnan järjestettyjä tilaisuuksia. Koska kumminkaan Jumala ei vaadi käymään joka tilaisuudessa, niin on sallittua valikoida. Minua ainakin usein jo matkalla messuun tympäisee ja siksi olen tullut siihen tulokseen, että en joka viikko käy messussa, vaan korvaan sen usein sellaisella tilaisuudella, joka oikeasti minua jollain tavalla uskossani virkistää. Tämä ei ole kannanotto LSRY:n messuihin.
Vastaus:
Seurakuntayhteys on elintärkeää. Samoin meidän uskoamme vahvistaa ehtoollisella käynti. Myös ripittäytyminen. Kirkossakäynti ei tee välttämättä jostakusta ihmisestä kristittyä, mutta kristitty käy kirkossa ja/tai muissa hengellisissä tilaisuuksissa. Meillä itse kullakin on omat esteemme Jumalan sanan kuulemiseen. Väliin tuo haluttomuus vaivaa jokaista. Silti saa turvata Herran armoon ja osallistua jumalanpalvelukseen vaikkapa vastoin tunteitansakin.

Kysymys 1443 Lisätty: 29.3.2015
Jotkut sanovat, että ihminen voi olla hyvä ihminen ilman mitään uskontoa. Vastaan heille: et edes Jumalan avulla voi olla hyvä ihminen tässä elämässä. Raamatun mukaan ihminen pysyy syntisenä koko elämänsä ajan. Paavali sanoi: "minun lihassani ei asu mitään hyvää. Minä kurja ihminen, kuka pelastaa minut tästä kuoleman ruumiista?" Mitä sitten on Hengen hedelmä, kuten esim. rakkaus? Se on Hengen hedelmää, ei meidän omaa hedelmäämme. Kommentoi palavasti!
Vastaus:
Ei tässä enää mitään kommentointia tarvita. Kommentoit itse. :)

Kysymys 1442 Lisätty: 29.3.2015
Kävin lähiseudun kapakassa juomassa yhden ja päätin etten enää mene sinne koskaan. Olet oikeassa kun et suosittele kapakassa käyntiä. Harva kristitty siitä oikeasti nauttii ja ei Herran Henki noissa viihdy. Eri asia on toki jokin asiallinen korkeatasoisempi (miellyttävämpi ilmapiiri) juomapaikka, missä kristittykin voi viihtyä hyvässä seurassa juoden 1-2 annosta. Erilaisia juomapaikkoja ja ravintoloita on kumminkin paljon erilaisia ja jokainen niistä on oma kulttuurinsa ja yleinen ilmapiiri vaihtelee. En nyt tarkoita, että täytyisi mennä jonnekin "kermahoviin" nauttimaan välttämättä. Maalaisjärkeä ja hengellisiä aisteja käyttäen voi "haistella", että minne kehtaa mennä ja minne ei. Ja miettii samalla, että mitä Raamattu mahdollisesti sanoisi tuosta ja tuosta paikasta. Liikaa ei kumminkaan kannata päätänsä vaivata. Pääasia että suojelee itseään ja muita synniltä ja NAUTTII ELÄMÄSTÄ!
Vastaus:
Ei se paremmaksi siitä muutu, että vaihtaa paikkaa ja yrittää taas samaa vähän hienommin. Lasi viiniä ruokajuomana on joskus jossakin tilanteessa OK, mutta "juomailu" maallisen meiningin kanssa ei ole hyväksi. Nauti elämästä - Jeesuksen kanssa!

Kysymys 1441 Lisätty: 13.3.2015
Kysymykseni kuuluu voiko Jumalan tahto olla myös vain se että aviopari ei saa lapsia. Olen uskova nainen joka elää avioliitossa ei uskovan miehen kanssa,ikääkin alkaa olemaan ja lapsi olisi tervetullut ja ehkäisyn jätin pois vasta viime kesänä,mutta lasten merkityksen olen ymmärtänyt vasta hiljattain.Ja olen ajatellut,että onko Jumala ehkä tarkoittanutkin näin,elämän lapsettomana. Kipu sydämessäni vain on niin suuri,että tuntuu että tämä ahdistus ja tuska vie kaiken elämänilon minulta pois. Olen pyytänyt että Jeesus ottaisi nämä lapsihaaveet minulta pois jos hänen tahtonsa on että jään lapsettomaksi. Mutta tuntuu kuin tuska vain yltyisi. Ja kipu on suuri kun nän lapsi perheitä ja pieniä lapsia. En edes tiennyt että tällaista voi olla. Voiko olla että kun mieheni ei ole uskossa niin siksi en tule raskaaksi,ja miten saisin elämäniloni takaisin tästä asiasta huolimatta.Kuitenkin toivoni on siinä kun Raamatussa on kertomuksia vanhemmista pariskunnista jotka ovat rukoilleet lasta ja Jumala on vastannut rukoukseen. Kiitos vastauksesta!
Vastaus:
Lapsettomia aviopareja on entistä enemmän. Kuten hyvin tiedetään. Jos se tulee omalle kohdalle, se tuntuu tosi raskaalta. Sitä kun aina uudelleen toivoo, että jos nyt kumminkin tällä kertaa. Sinä tiedät ne monet Raamatun kertomukset, joissa eletään vastaavassa tilanteessa. Meillä on rukouksia kuuleva Jumala ja hän voi tehdä halutessaan ihmeen. Se olkoon hänen vallassaan ja tahdossaan. On myös kirkkohistoriassa esimerkkejä, että joku pari, joka ei ole saanut omia lapsia, on sitten saanut lapsia seurakunnan työstä taikka orpojen parissa. Tietysti on myös adoption mahdollisuus. Jatka rukousta ja pyydä eteenkinpäin Jumalan tahdon tapahtumista ja sen kirkastumista myös sinulle. Ja tästä asiasta ei saa tehdä avioliittoanne rasittavaa kivirekeä! Ei se ole Herran tahto.

Kysymys 1440 Lisätty: 13.3.2015
1. Moos. 19:30-38 kerrotaan miten Lootin tyttäret makasivat isänsä kanssa ja saivat jälkeläisiä (moabialaisia ja ammonialaisia). 5. Moos. 22 viittaa tähän ja kertoo, että kielletystä suhteesta syntynyttä ei voida lukea Herran kansan joukkoon, eikä ketään jälkeläisistäkään edes kymmenennestä sukupolvesta.

Anteeksi outo kysymys, mutta jos joku on syntynyt vaikka avioliiton ulkopuolella tai raiskauksen seurauksena niin hän tai hänen jälkeläiset ei voi kuulua Herran kansaan eli päästä taivaaseen? Vai mitä tuo Herran kansaan kuuluminen tarkoittaa jos ei pelastusta? Kohta rupesi minua ahdistamaan.
Vastaus:
Uusi liitto on tehty koko maailman kanssa. Ja siinä ei ole mitään vanhan liiton rajoituksia. Joten jos joku on syntynyt avioliiton ulkopuolella tai vaikeitten ja synnillisten tekojen seurauksena, ei sillä ole mitään merkitystä tässä suhteessa. Ei mitään syytä ahdistukseen. Jumalan rakkaus kuuluu sinulle Jeesuksessa.

Kysymys 1439 Lisätty: 13.3.2015
Minulla olisi muutama kysymys:
1. Voiko ihminen pelastua ja uskoa Jumalaan vaikka ei kuuluisikaan kirkkoon?
2. Voiko toisen ihmisen saada uskomaan Jumalaan ja saako sitä yrittää?
3. Miksi Raamatussa paheksutaan homoja, lesboja tai ihmisiä jotka ovat muuttaneet sukupuolensa? Itse pyrin siihen että en tuomitsisi ketään mutta miksi Jumala sitten tekee niin(Jumalalla on kyllä siihen oikeus mutta silti)?
4. Oliko Jeesus osa Jumalaa? On Isä, Poika ja Pyhähenki ja he kaikki ovat Jumala ja Jumala on he. Eikös tämä Isä ole Jumala jonka Poika on Jeesus. Eikös Pyhähenki ole Jumalan teko ja Sana. Samalla lailla kuin meilläkin: Kuninkaan poika on kuninkaallinen mutta ei kuningas.
5. Täytyykö käydä kirkossa jotta voi olla kristitty?
6. Minkälainen seksuaalisuus on kristityltä sallittua?
7. Miten olla ns. hyvä kristitty? Riittääkö jos tunnustaa Jeesuksen ja Jumalan sekä yrittää elää Raamatun ohjeiden mukaisesti + lahjoittaa joka kuukausi rahaa köyhille?
Vastaus:
Monia kysymyksiä. Seuraavassa tosi lyhyet vastaukset.
1. Uskova tarvitsee seurakuntayhteyttä. Yksinäinen puu ei pala. Tee siitä johtopäätökset.
2. Toiselle ihmiselle saa kertoa Jeesuksesta. Ja toisen ihmisen puolesta saa rukoilla. Ei saa väkisin tyrkyttää. Jumalalle saa jättää käytännön toteutuksen.
3. Raamatussa paheksutaan syntiä. Sen sanoma on Jumalan rakkaus kaikkia ihmisiä kohtaan, koska hän antoi rakkaan Poikansa heidän syntiensä edestä kuolemaan ja sovittamaan heidät.
4. Ota esiin haku-toiminto näiltä sivuilta ja hae vaikka sanalla "kolminaisuus" (rastita kohta muu sivusto).
5. Kristitty käy kirkossa, mutta kirkossa käymällä ei välttämättä tule kristityksi.
6. Seksuaalinen suhde kuuluu avioliittoon.
7. Hyvä kristitty on Jeesukseen uskova kristitty, joka on saanut syntinsä anteeksi hänen armostaan. Sen jälkeen hän rakastaa niin kuin itse on tullut rakastetuksi.

Kysymys 1438 Lisätty: 13.3.2015
Kristinuskoon kuuluu Vanha ja Uusi Testamentti. Eikö siksi ole harhaanjohtavaa sanoa, että kristinusko syntyi vasta Jeesuksen ylösnousemuksen vaikutuksesta? Sehän on vain uskontotieteellinen ilmaisutapa. Kristinuskon ensimmäinen vaihehan on Vanha Testamentti ja se ulottuu maailman luomiseen asti.
Vastaus:
Jeesuksen ylösnousemus on maailmanhistorian vankin tosiasia. Se ei ole "vain uskontotieteellinen ilmaisutapa". Olet oikeassa, että jo Vanha Testamentti todistaa Kristuksesta ja siinä mielessä jo se on kristillinen kirja.

Kysymys 1437 Lisätty: 13.3.2015
Iltalehdessä eräs pappi hyväksyi ajatuksen, että kirkkokahvien tilalla voisi joskus olla kirkko-oluet. En tiedä mitä tästä ajatella tarkkaan ottaen. Sinänsä se ei ole väärin, koska Raamattu ei vaadi absolutismia. Toisaalta se voi olla aika mielipiteitä jakavaa ja tässä mielessä ongelmallista. Kirkko-oluen tuominen kirkkoon saattaisi aiheuttaa hajaannusta ja siksi se ei ehkä ole kannattavaa. Uskon että asialla olisi sekä hyviä että huonoja puolia. Eräässä seurakunnassa ei ole kirkko-olutta, mutta jatkopaikkana jumalanpalveluksen jälkeen on ruoka-paikkoja ja olutravintola.
Vastaus:
Näitä pohdintoja tulee ja menee. Minusta ei sinänsä kannata jäädä pohtimaan, mikä mahdollisesti irroitettuna jumalanpalveluksen ja ehtoollisen vieton yhteydestä voisi olla mahdollista tai ei. Se kun ei ole asian ydin. Ongelmaksi muodostuu jatkuva halu korvata jumalanpalvelus jollakin taikka vähentää sen pyhyyttä tuollaisten keinojen avulla. Ja sitten asiasta ruvetaan keskustelemaan ja se synnyttää enemmän sekaannusta ja riitaa seurakunnassa. Minusta on aivan älytöntä antautua tuollaisten uutuuksien vietäviksi.

Kysymys 1436 Lisätty: 13.3.2015
Onko Raamatussa myyttejä eli jumalaistaruja?
Vastaus:
Ei.

Kysymys 1435 Lisätty: 13.3.2015
Onko itsetyydytys siinä tapauksessa synti, jos ajattelee silloin omaa aviopuolisoa, joka ei ole paikalla?
Vastaus:
Seksuaalisuutemme on Jumala tarkoittanut jaettavaksi toisen eli oman puolisome kanssa. Ei tässäkään ole tarkoitus sooloilla.

Kysymykset: 1255-1274, 1275-1294, 1295-1314, 1315-1334, 1335-1354, 1355-1374, 1375-1394, 1395-1414, 1415-1434, 1435-1454Sivuja päivitetty viimeksi 23.4.2015
Sivujen ylläpito: petri salomaPOISTA_TAMA(a)rukoilevaisuus com