Länsi-Suomen
Rukoilevaisten Yhdistys ry
OoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoO


Etusivu
Tausta
Toiminta
Lähetystyö
Lehti
Biblia
Buggen postilla
Opetusta
Tilaus
Linkit
Yhteystiedot
Palaute
Kysymykset
Kysymyksen jättö
Haku
Tulostettava sivu

Kysymyksiä & vastauksia

Jos sinulla on jokin kysymys, joka askarruttaa mieltäsi, voit jättää kysymyksen tästä (nimettömänä). Kysymyksiin vastaa rukoilevaisten pastori TT Timo Laato. Kun kysymykseen on vastattu, sekä kysymys että vastaus lisätään tälle sivulle.

Palautesivun kautta voit jättää kysymyksiä, joihin saat henkilökohtaisen vastauksen eikä niitä lisätä tälle sivulle.

Timo Laato / 19.6.2006:
"Kiitän saamastani rohkaisun sanoista. Kaikkea en ole välittänyt näillä sivuilla eteenpäin, koska olen ymmärtänyt joskus jonkun tietyn viestin henkilökohtaisesti vain minulle osoitetuksi. Samoin jotkut tietyt kysymykset voi olla ehkä parempi käsitellä jossain muussa yhteydessä kuin näillä palstoilla. Käytäntöä koskevat kysymykset, joihin joskus voi olla vaikea vaikuttaa, jos tilanne syntyy nopeasti tai yllättäen, voidaan käsitellä erikseen. Ei ole syytä ruveta pohtimaan niitä liikoja näillä webbisivuilla. Kiitän kaikesta rakentavasta palautteesta."


Kysymykset: 1-200
Kysymykset: 201-400
Kysymykset: 401-600
Kysymykset: 601-800
Kysymykset: 801-1000
Kysymykset: 1001-1200
Kysymykset: 1201-1400
Kysymykset: 1401-1528

Kysymykset: 1329-1348, 1349-1368, 1369-1388, 1389-1408, 1409-1428, 1429-1448, 1449-1468, 1469-1488, 1489-1508, 1509-1528

Kysymys 1528 Lisätty: 18.1.2016
Jos uskovat Intiassa pärjää pelkällä Raamatulla ja perustiedoilla kristinuskosta, niin kannattaako meidän itseämme liikaa "rasittaa" kristillisellä kirjallisuudella lisäksi? Kyllähän kumminkin Jumala Raamatun kautta itsensä kirkastaa ihan riittävästi. Tosin meillä täällä länsimaissa on erilaiset haasteet kuin Intiassa. Ehkä täällä tarvitaan vähän enemmän tietoa.
Vastaus:
Ks. kysymys 1526.

Kysymys 1527 Lisätty: 18.1.2016
Missään ei käsketä kuulumaan nimenomaan Suomen ev.lut. kirkkoon. Jos on liitytty vaikka Lähetyshiippakunnan seurakunnan jäseneksi, niin tuntuu todella järjettömältä maksaa kirkollisveroa ev.lut. kirkkoon (käytännössä siis osallistua arkkipiispa Mäkisen ym. huimiin palkkakuluihin). Temppeliveroakin voisi verrata pikemminkin kunnallisveroon (maksettiin roomalaiselle hallinnolle); se ei ole peruste kirkollisveron maksamiselle.
Vastaus:
Ei ole mitään syytä taas hajoittaa Kristus-ruumista ja perustaa uusia kirkkokuntia. Ei niille loppua tule. Parempi on taistella saamansa kutsumuksensa mukaan siinä kirkossa, mihin sinut täällä ajassa on asetettu. Kävi kuinka kävi. Ja koska Jumala on sinut ja minut liittänyt Suomen kirkkoon kasteen kautta, olkoon se sitten myös hänen asiansa meidät siitä erottaa (lue Herännäislehdestämme Asko Ruotsalaisen hyvä kirjoitus, 1/2016). Toimi omalla paikallasi Kristuksen kirkon tosi parhaaksi.

Kysymys 1526 Lisätty: 18.1.2016
Eikö ole erikoinen juttu, että maailma on täynnä erilaisia kristillisiä suuntauksia ja kaikki näyttävät olevan varmoja vakaumuksestaan? Kannaatko sitä luterilaisena siis kuitenkaan "olla äärivarma" kaikesta luterilaisuuteen liittyvästä? Ja on luterilaisuuttakin monenlaista. Eikö ole tarpeeksi kun pitää kiinni kirkon kolmesta vanhasta uskontunnustuksesta ja on selvillä mitä Raamattu opettaa laista ja evankeliumista? Muissa asioissa voi sitten pitää itseään vain pohdiskelijana? Tartteeko kristityllä välttämättä mitään laajaa teologiaa olla? Eikö voi vain ajatella, että pelastun armosta ja pohdiskelen eri juttuja?
Vastaus:
Kun rakastaa jotakuta, tahtoo oppia tuntemaan hänet mahdollisimman hyvin. Eikö totta? Siksi kristitty haluaa Jumalan sanaa lukemalla oppia tuntemaan Jumalansa ihanuutta enemmän ja enemmän. Tästä tuo aito luterilaisuus nousee. Ja kaikki kristillisyys itse asiassa. Ja tämän tavoitteen turhentamiseksi maailmassa on viettelyksiä, jos jonkinmoista. Jos sallit saman kuvakielen käyttämistä, niin kait sitä moni on vuorenvarma porton rakkaudestakin, vaikka eipä siihen olisi mitään syytä. Samaan tapaan eri harhat uskottelevat edustamansa käsityksensä erinomaisuutta tajuamatta olevansa ihan väärässä.

Kysymys 1525 Lisätty: 18.1.2016
Kuinka paljon aikaa kannattaa mielestäsi käyttää kristillisen filosofian tutkimiseen?
Vastaus:
Monesta on hyötyä, mutta autuuteen on tarpeellista se yksi ainoa. Tiedätkö sen yhden ja ainoan?

Kysymys 1524 Lisätty: 18.1.2016
Mikä on armo? Onko se jottai jumalaista?
Vastaus:
Armo on "ansioton rakkaus meidän/minun osaksi" (eli armo-sanan eri kirjaimet selitettynä). Se on jumalaista ja ilmenee Kristuksessa, hänen ristillään.

Kysymys 1523 Lisätty: 18.1.2016
Miten muutun maksimaalisen anteeksiantavaksi sydämeltäni?
Vastaus:
Unohda koko kysymys. Se vahingoittaa sieluasi. Katso Kristukseen ja syvenny hänen rakkauteensa. Sen kautta löydät vastauksen tähän väärään kysymykseesi.

Kysymys 1522 Lisätty: 18.1.2016
Mitä Bo Giertzin kirja Kalliopohja opettaa pyhityksestä? Mikä on kirjan varsinainen pointti tässä asiassa?
Vastaus:
Liian iso kysymys vastattavaksi tässä. Joka tapauksessa B. Giertz tarkoittaa, että tuo mainittu "kalliopohja" on sydämen (jopa myös kristityn sydämen) pohjasta löytyvä kovuus, josta uskon tietä ja tiellä vaeltaessaan tulee enemmän ja enemmän tietoiseksi. Sitä se pyhitys siis saa aikaiseksi. Sen vuoksi kristitty tulee entistäkin enemmän riippuvaiseksi Kristukseksi ja turvautuu häneen kaikessa.

Kysymys 1521 Lisätty: 18.1.2016
Toimitetaanko vanhan käsikirjan messut aina kaftaanissa? Entä mikä se musta viitta on, jonka olen joillain papeilla nähnyt?
Vastaus:
Ei toimiteta. Se musta viitta on nimeltään kappa. Sitä käytettiin yleisesti papin kaftaanin lisänä jumalanpalveluksissa. Harvemmin enää.

Kysymys 1520 Lisätty: 18.1.2016
Tekevätkö rukoilevaiset ristinmerkkiä?
Vastaus:
Toiset tekevät, toiset eivät. Sallittakoon vapaus.
Alkujaan Luther kehotti siunaamaan itsensä pyhällä ristinmerkillä aamuisin ja iltaisin. Se käännettiin jossain vaiheessa "pelkällä käsien ristimisellä". Vähä Katekismuksessa siinä siis luki alun perin toisin.

Kysymys 1519 Lisätty: 18.1.2016
Eikö oman taivaspaikan havittelu oikeauskoisuuteen pyrkimisellä ole itsekkyyttä parhaimmillaan?
Vastaus:
Jokaisen kuuluu etsiä ja hakea taivaspaikkaansa. Ja siinä samassa muistaa, että sen taivaspaikan on yksin Jeesus verellänsä sinulle ja meille jokaiselle hankkinut. Tämä on oikeaa itsekkyyttä. Kyllä jokaisen kuuluu huolehtia autuudestansa! Jos sitä taas taivaaseen pyrkii ansioillaan (vaikkapa sitten tuolla oikeaoppisuudellansa), niin ei se onnistu. Ei parhaimmallakaan tiedolla päästä sisälle taivaaseen vaan ainoastaan sydämen uskon kautta Jeesukseen. Voi tietysti myös todeta, että aito ja raamatullinen oikeauskoisuus merkitsee juuri sydämen turvautumista Jeesuksen veriansioon.

Kysymys 1518 Lisätty: 18.1.2016
Onko Maria ikuinen neitsyt?
Vastaus:
Toisten mielestä Maria oli ikuinen neitsyt, toisten mielestä hän oli neitsyt tullessaan raskaaksi ja synnyttäessään. Mutta ei sen jälkeen enää. Lue Matt. 1:24-25.

Kysymys 1517 Lisätty: 12.12.2015
En keksi muutakaan paikkaa mistä kysyä, joten. Voivatko vanhemmat vaatia suhdetta lapseen tekemisen ja miellyttämisen kautta, eikä aseman (lapseuden) perusteella? Tuntuu erittäin väärältä, epäoikeidenmukaiselta ja raskaalta. Jos ei itse ole aktiivisesti yhteydessä vanhempiin, onko se vastoin neljättä käskyä?
Vastaus:
Minusta tuntuu, että en ehkä pääse ihan sisälle tämän kysymyksen ongelmaan koko laajuudessaan. Mistähän on nyt varsinaisesti kyse? Yleisesti sanoisin, että kyllä nyt ainakin joku käytännön suhde on hyvä olla omaan perheväkeen. Ei kai mikään ihmissuhde toimi muuten kuin näin? Neljännen käskyn selitys vanhassa Vähä Katekismuksessa kuuluu, että "me (siis lähinnä "me lapset") aina pitäisimme heitä (vanhempiamme) silmiemme edessä". Toisissa käännöksissä sama asia ilmaistaan hiukan eri sanoin. Mutta käsittääkseni tuossa on hyvä ja oivallinen vastaus kysymykseesi. (Tietysti jokaisella meillä on oma elämä, jota täytyy elää kiireineen kaikkineen. Mutta uskoisin, että käskyn tarkoitus edellä tuli kumminkin selväksi.)

Kysymys 1516 Lisätty: 12.12.2015
Mihin rukoilevaisten uskovat, miksi ja mitkä ovat rukoilevaisuuden tärkeimmät ohjeet /säännöt?
Vastaus:
Raamattu. Tärkeintä on uskoa evankeliumi Jeesuksesta, joka on jo ristillä sovittanut sinunkin syntisi.

Kysymys 1515 Lisätty: 12.12.2015
Sanotaan, että ihmisen kuolemanhetki on määrätty jo ennen ihmisen syntymää. Eli jos joku sairas tyyppi murhaa ihmisen niin se on ollut jo aikojen alusta niin määrätty tapahtuvaksi vai ? Eli siinä tapauksessa tämä murhaaja on vain "toteuttanut" kohtaloaan - omaansa ja toisen vai ?
Entä kun joku tekee itsemurhan. Hän "päättää" itse silloin kuolinhetkensä. Vai onko tämäkin ollut jo aikojen alusta säädetty että näin tämä ihminen tulee tekemään ?
Tai nainen tekee abortin. Ihmisen alku ei saa elää päivääkään...
Vastaus:
Kyllä Jumala tietysti kaikkitietävänä tietää kaiken ennalta. Mutta on eri asia, että maailmassa tapahtuu paljon sellaista jatkuvasti, joka ei ole hänelle mieleen ja joka on vastoin hänen tahtoaan. Sen takia ihminen voi pahuudessansa tehdä tyhjäksi hyvän Jumalan hyvän suunnitelman oman elämänsä suhteen tai toisten kohdalla. Sellaisen hän tuomitsee sanassansa ja kerran viimeisellä tuomiolla.

Kysymys 1514 Lisätty: 12.12.2015
Eräs sukulaisperhe on kääntynyt vuosia sitten Jehovantodistajiksi. Välit katkesivat silloin meidän puolelta. Onko nyt niin, että emme tapaa heitä enää tämän elämän jälkeen sillä toisella puolella? Se tekee minut tosi surulliseksi.
Onko niin että he eivät siten usko Jeesuksen sovitustyöhön?
Vastaus:
Jehovan todistajat eivät ole kristittyjä. He ovat luopuneet siitä ainoasta autuuttavasta opista, joka on Raamatussa. Jos ihminen ei käänny Kristuksen puoleen (hän on tosi ihminen ja tosi Jumala) ja tule lapsen kaltaiseksi, ei hän koskaan pääse sisälle taivasten valtakuntaan. Niin kauan kuin on armonaikaa tässä ajassa, niin kauan on toivoa ja mahdollisuus kääntyä. Rukoile sukulaistesi puolesta. Ja muista rakastaa heitä!

Kysymys 1513 Lisätty: 12.12.2015
Kysymys kirjasta Lutherin Sidottu ratkaisuvalta. Mikä on se varsinainen ja tärkein lohdutus, jonka tämä kirja haluaa antaa?
Vastaus:
Pelastus on Jumalan armosta. Kun ihminen tajuaa oman turmeluksensa syvyyden, hän ymmärtää, että jos tuo pelastus olisi vähimmässäkään kiinni hänestä itsestään, ei hänellä olisi mitään mahdollisuuksia. Nyt kun kaikki riippuu Jumalan armosta, pelastus on mahdollinen ja se on juuri siitä syystä varmaa - Kristuksessa.

Kysymys 1512 Lisätty: 22.11.2015
Onko messun keskeisin tarkoitus siinä, ettei pääse etääntymään Jeesuksen sovituskuolemasta? Eli auttaa pysymään armossa?
Vastaus:
Jo vain!

Kysymys 1511 Lisätty: 22.11.2015
Sanotaan että synnit saatiin anteeksi Jeesuksen kuolemassa ja sanotaan, että synnit saadaan anteeksi uskomalla. Tässä näyttäisi olevan "ristiriita". Miten selität tämän?
Vastaus:
Ristillä Jeesus on jo sovittanut kaikki syntisi. Uskon kautta sinä omaksut tuon anteeksiannon itsellesi.

Kysymys 1510 Lisätty: 22.11.2015
Concordia lehden kanta on nyt selvästi, että on hyvä asia erota kirkosta. Ketä tässä nyt pitäisi uskoa kun luterilaisilla on asiasta paljon eri näkymyksiä?
Vastaus:
Sinun pitää rukoillen etsiä Raamatun kantaa. Älä sitoudu ihmisiin ja heidän mielipiteisiinsä. Oma kantani on selvä. Voit lukea siitä enemmän marraskuun Herännäislehden artikkeleista, jotka yllättävän hyvin vastaavat Concordian lehden kirjoitteluun, vaikka alunperin kirjoitin ne ihan irrallaan siitä.

Kysymys 1509 Lisätty: 22.11.2015
En osaa Raamatun alkukieliä. Onko siis mitään järkeä minun hankkia jokin raamattuohjelma tietokoneelle, jossa suomenkielistä käännöstä voi tutkia alkukielillä?
Vastaus:
Eipä juuri.
On kumminkin monenmoisia erilaisia tietokoneohjelmia, joista joku sopinee sinullekin. :)

Kysymykset: 1329-1348, 1349-1368, 1369-1388, 1389-1408, 1409-1428, 1429-1448, 1449-1468, 1469-1488, 1489-1508, 1509-1528Sivuja päivitetty viimeksi 3.2.2016
Sivujen ylläpito: petri salomaPOISTA_TAMA(a)rukoilevaisuus com