Länsi-Suomen
Rukoilevaisten Yhdistys ry
OoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoOoO


Etusivu
Tausta
Toiminta
Lähetystyö
Lehti
Biblia
Buggen postilla
Opetusta
Tilaus
Linkit
Yhteystiedot
Palaute
Kysymykset
Kysymyksen jättö
Haku
Tulostettava sivu

Kysymyksiä & vastauksia

Jos sinulla on jokin kysymys, joka askarruttaa mieltäsi, voit jättää kysymyksen tästä (nimettömänä). Kysymyksiin vastaa rukoilevaisten pastori TT Timo Laato. Kun kysymykseen on vastattu, sekä kysymys että vastaus lisätään tälle sivulle.

Palautesivun kautta voit jättää kysymyksiä, joihin saat henkilökohtaisen vastauksen eikä niitä lisätä tälle sivulle.

Timo Laato / 19.6.2006:
"Kiitän saamastani rohkaisun sanoista. Kaikkea en ole välittänyt näillä sivuilla eteenpäin, koska olen ymmärtänyt joskus jonkun tietyn viestin henkilökohtaisesti vain minulle osoitetuksi. Samoin jotkut tietyt kysymykset voi olla ehkä parempi käsitellä jossain muussa yhteydessä kuin näillä palstoilla. Käytäntöä koskevat kysymykset, joihin joskus voi olla vaikea vaikuttaa, jos tilanne syntyy nopeasti tai yllättäen, voidaan käsitellä erikseen. Ei ole syytä ruveta pohtimaan niitä liikoja näillä webbisivuilla. Kiitän kaikesta rakentavasta palautteesta."


Kysymykset: 1-200
Kysymykset: 201-400
Kysymykset: 401-600
Kysymykset: 601-800
Kysymykset: 801-1000
Kysymykset: 1001-1200
Kysymykset: 1201-1400
Kysymykset: 1401-1463

Kysymykset: 1264-1283, 1284-1303, 1304-1323, 1324-1343, 1344-1363, 1364-1383, 1384-1403, 1404-1423, 1424-1443, 1444-1463

Kysymys 1463 Lisätty: 21.5.2015
Olen naimisissa. Rakastuin ensisilmäyksellä toiseen. En tiedä hänestä oikein mitään, emme ole puhuneet, katseet kertovat molemmilla kun sattumalta törmätään. Raamatussa sanotaan "jos mies katsoo naista himoiten, on jo silloin tehnyt huorin hänen kanssaan" ja "huorintekijät eivät peri Jumalan valtakuntaa".
Olenko nyt tehnyt huorin? Olen uskossa. Enkö nyt pääse taivaaseen? Jos ylläolevan perusteella tuomitaan, kuka sinne taivaaseen oikein pääsee. Lyön vetoa, ettei yksikään ole niin täydellinen ja puhdas. Koetan vältellä ettemme törmäisi. Silti niin joskus käy. Enkä pääse tunteesta eroon, siellä se on. Jo monta vuotta ollut. Jos nyt vastaat, että Jeesus on syntiemme sovittaja ja saan tämänkin sen tähden anteeksi.. (onko tämä muuten synti, tämä tunne?)..niin saavatko sellaisetkin anteeksi sen jos peräti eroavat ja menevät uuden rakkauden kanssa uudelleen naimisiin? Jos niin on, niin mitä järkeä on sinnitellä ja kiduttaa itseään, pidättäytyä, eikä päästää tunnetta valloilleen?
Vastaus:
Kiitos avoimesta kysymyksestä. Tässä kannattaisi varmasti hetken jäädä miettimään tapahtunutta. Kerroit, että et tunne ihastuksesi kohdetta. Ette ole puhuneetkaan toistenne kanssa. Silti ajatuksiin hiipii jo uumoilu erosta ja uudesta avioliitosta tämän ihastuksen kohteen kanssa. Otetaan ihan aluksi lähtökohdaksi kysymys, että ei kai tässä kokonaisuudessa tällaisenaan ole mitään järkeä?! Varsin pitkälle menevät johtopäätökset pelkän näkemisen perusteella. Ei mitään toiseen tutustumista, ei kanssakäymistä, ei keskustelua. Yhtäkkiä vaan ihastus vie sinut mukanaan ajatuksen tasolla. En tarkoita, että sinun pitäisi yrittää väkisin kieltää ihastuksen olemassaoloa ja ikään kuin näytellä, että ei tässä mitään. Sen sijaan kannattaa miettiä ja pohtia, mihin lopulta olet tuossa toisessa ihastunut. Luulen , että sinulla on joku ihannekuva puolisosta, jonka vaan heijastat tuohon toiseen ja rakastut omaan mielikuvaasi. Ikään kuin rakastuisit peilikuvaasi, jota tuijotat rakkauden lähteen reunalla. Minusta sinun kuuluu pohtia suhdettasi omaan itseesi ja armaaseen puolisoosi tästä näkökulmasta käsin. Mitä kaipaat itsessäsi ja avioliitossasi? Mitä vaille jäät mielestäsi? Onko sinulla täyttymättömiä toiveita? Olisi hyvä, jos voisit myös keskustella puolisosi kanssa. Sellaisen keskustelun tarkoitus ei ole esittää vaatimuksia toiselle ja ruveta pakottamaan toista omaan muottiisi. Mutta keskustelu parhaimmillaan voisi luoda luottamuksen ilmapiiriä ja johdattaa eteenpäin käsittelyssä. Tosin en tunne, onko yleensä tällainen keskustelu puolisosi kanssa mahdollinen. Tarvittaessa voitte käydä keskusteluanne jonkun luotettavan kolmannen osapuolen läsnäollessa. Sitten olisi minusta hyvä, jos voisit asiaa pohdittuasi Herran ja puolisosi kanssa sanoutua irti vääränlaisesta tunnelukosta "tuota kolmatta" kohtaan. En tarkoita, että häntä pitäisi jotenkin pitää "hunsvottina" tai silleen. Hän on (toivoni mukaan) hieno ihminen ja rakastettava persoonallisuus. Ei hänenlaistaan ole kuitenkaan sinulle tarkoitettu. Olisihan järjetöntä rikkoa oma perheensä ja murskata kaikki yhteinen sirpaleiksi jonkun hetkellisen (tai vaikka pidellisemmänkin) huuman vuoksi. Ja tietysti on totta, että Jeesus on sinun ja minun ja meidän kaikkien Vapahtaja. Anteeksiantamus ei silti tarkoita helppohintaista armon julistusta, jonka jälkeen saa tehdä, mitä huvittaa. Ei se ole mikään automaatti, joka vie kaikki vastoinkäymiset ja vaikeudet sen sileän tie. Jeesus antakoon sinulle voimaa kohdata tämä asia rehellisesti ja avoimesti, jotta voit sitä kautta syventyä tunne-elämäsi kipupisteisiin ja sitä kautta edelleen saada vielä paljon syvemmän ymmärryksen Kristuksen rakkauden suuruudesta.
Toivotan sinulle ja puolisollesi ja koko perheellesi Jumalan suurta siunausta.

Kysymys 1462 Lisätty: 21.5.2015
Terve! 8)
Teemme koulussa uskonnontunnilla esitelmää rukoilevaisuudesta. Haluaisimme tietää mitkä ovat erityispiirteenne, juhlat, tavat jne. O.o
Entäs tunnettuja liikkeen jäseniä?
Vastaus:
Ks. kohta "tausta" näiltä nettisivuilta.

Kysymys 1461 Lisätty: 21.5.2015
Onko pyhempää ja parempaa, jos seksuaalisia haluja on vähemmän?
Vastaus:
Seksuaalisuus kuuluu Jumalan hyvään luomisjärjestykseen. Siksi ei ole kyse ikään kuin "pyhemmästä" elämäntavasta, jos seksuaalisia haluja ei tunne. Naimattomuus on yksi Jumalan armolahjoista. Ei kuitenkaan mikään sellainen lahja, joka korottaa jonkun ylemmäs toisia. Ei mikään Jumalan armolahjoista ole sellainen. Niillä on tarkoitus paövella muita ja Jumalan seurakuntaa.

Kysymys 1460 Lisätty: 21.5.2015
Onko rippi luterilaisuudessa sakramentti? Onko jotain eroa sillä, että ripittäydytäänkö papille tai maallikolle? Voiko maallikkokin (seurakunnan jäsen) julistaa synninpäästön samoin kuin pappi?

Olin luullut, että ripin vastaanottajan tehtävät kuuluu papille mutta yllätyksekseni ripistä puhuttiin ainakin isossa katekismuksessa siinä mielessä, että myös muu kuin pappi voi ottaa ripin vastaan. Ja myös evl.lut kirkon ohjeissa puhuttiin näin.
Vastaus:
Hyvä, kun tutkit ja luet Isoa Katekismusta. Kyllä ripittäytyä voi myös maallikolle. Ei siinä välttämättä pappia tarvita. Nykyään on ehkä paremmin löydettävissä maallikko, jolle ripittäytyä, koskapa papiston hengellinen tila on jossain seurakunnissa niin onneton. Toisinaan rippi lasketaan luterilaisuudessa sakramentiksi, mutta yleensä ei. Niin taikka näin, tärkeintä on ripin suuri hyöty ja siunaus.

Kysymys 1459 Lisätty: 12.5.2015
Hei,

Kuulin raamattuopetusta, jossa sanottiin, että esim. 3. Mooseksen kirjassa oli uhri vain tahattomia, ei tahallisia syntejä varten. Puhuja sanoi, että näin on myös Uuden testamentin puolella (viitaten varmaankin tähän kohtaan: Hebr. 10:26-27: Jos me näet teemme syntiä ehdoin tahdoin, senkin jälkeen, kun olemme oppineet tuntemaan totuuden, ei ole enää mitään uhria syntiemme sovitukseksi. Ei ole muuta kuin kauhea tuomion odotus ja ahnas tuli, joka nielee Jumalaa uhmaavat.) Tämä kohta vie minut kauheaan epätoivoon joka kerran kun sen luen. Pelkään, että etsin korvasyyhyyni vain sellaista opetusta, joka selittää tämän kohdan jotenkin pois ja jään väärään toivoon. Mitä jos Jeesus viimeisellä tuomiolla hylkää minut? Hänellä on siihen kaikki syy, kun en ole tarpeeksi vahvasti kiusauksia vastustanut vaan olen antanut periksi lihalleni? Olen uskossa, mutta olen monet kerrat tehnyt syntiä tahallisesti, vaikka tiedän, että pitäisi tehdä toisin. Onko niin, että Jeesuksen veri ei pesekään kaikkia syntejä pois sen jälkeen kun olemme uskoon tulleet? Uskovalta ikään kuin odotetaan enemmän kuin sellaiselta, joka vasta on tullut Herran tuntemaan.
Vastaus:
Kysymys tahallisesta ja ehdoin tahdoin tehdystä synnistä on vaikea ja herättää tosiaan monissa ahdistusta. Usein eron tekeminen tuon tahallisen ja tahattoman synnin välillä tuntuu käytännössä täysin mahdottomalta. Tässä on hyvä neuvo tarpeen. Usein me vasta jälkeen ymmärrämme, teimmekö syntiä ehdoin tahdoin vai emme. Ratkaisevinta on, tahdommeko me jäädä tuohon syntiimme. Esim. Pietari totisesti kielsi Herransa tieten tahtoen, mutta hän ei kumminkaan halunnut jäädä syntiinsä lopullisesti vaan pakeni pois katumuksen tunnossa ja parannuksen kyyneleissä. Siitä näkyi, että hän ei tahtonut tätä syntiä lopullisesti. Siinä on hyvin tärkeä opetus. Siksi tuon eron tahallisen ja tahattoman synnin välillä huomaa monesti jälkikäteen (ikäänkuin "jälkijunassa"), mutta ei välttämättä syntiä tehdessä, koska tekemämme synti tarvitsee meidän suostumuksemme tavalla tai toisella. Sinä saat katumuksessa turvata Herramme armoon ja hänen lunastusverensä sovitukseen.

Kysymys 1458 Lisätty: 12.5.2015
Jos väkisin lankeaa itsetyydytykseen, niin hoitaa homman minuutissa ohi, niin ei tule niin huono olo. Harva ylistää Jumalan armon suuruutta itsetyydytyksen tähden. Mitenkään äärimmäisen suuri synti ei ole kyseessä.
Vastaus:
Jokainen synti on "äärimmäinen" ja kadottava. On väärin väheksyä synnin vakavuutta. Olipa kyse mistä synnistä tahansa. Vakavaa ja yhtä turmiollista on väheksyä Kristuksen iäti kelpaavaa veriarmoa kaikkien syntien ja jokaisen syntisen puolesta.

Kysymys 1457 Lisätty: 12.5.2015
"Tehän tiedätte, että jos antaudutte orjina tottelemaan jotakuta, olette juuri sen orjia, jota tottelette. Te joko palvelette syntiä, mikä johtaa kuolemantuomioon, tai olette kuuliaisia Jumalalle, mikä johtaa vapauttavaan tuomioon." Room. 6:16

"Sillä jos me tahallamme teemme syntiä, päästyämme totuuden tuntoon, niin ei ole enää uhria meidän syntiemme edestä." Hepr. 10:26

Uudestisyntyneen kristityn on siis noudatettava Jumalan käskyjä, jotta hän ei menettäisi pelastustaan tai toisella tavalla ilmaistuna Pyhää Henkeä. Usko yksin vanhurskauttaa, mutta pelastunut ihminen menettää pelastuksen, jos ei noudata Jumalan käskyjä tosissaan.
Vastaus:
Lue ja mieti tarkasti rukouksen kanssa kysymys & vastaus nro 1337.

Kysymys 1456 Lisätty: 12.5.2015
Teologian perusopinnoissa tulee vastaan ajatus, että Paavalin kirjeitä on säilynyt vain seitsemän. Esim. Efesolaiskirje ei olisi Paavalin kirjoittama, vaikka siinä niin lukee. Miten on?
Vastaus:
Monissa uusissa tutkimuksissa asiasta ollaan eri mieltä. Sinänsä ei olisi mahdotonta, että Paavali vankeudessa ollessaan sai tai joutui käyttämään apulaista (esim. Timoteusta tai Silvanusta), joka apostolin ohjeitten mukaisesti saatti kirjeen lopulliseen muotoonsa. Tämä on kuitenkin täysin eri asia kuin väittää, että esim. po. Efesolaiskirje olisi syntynyt kymmeniä vuosia Paavalin kuoleman jälkeen. Sellainen fiktio ei olisi onnistunut tuolloin kristikunnassa.

Kysymys 1455 Lisätty: 12.5.2015
Miten se ortodoksinen tai katolinen kirkko auttaa uskomaan, että ristinuhri yksin riittää pelastukseen?
Vastaus:
Jos ja kun Raamatusta saarnataan oikein ja puhtaasti, niin silloin se onnistuu. Muussa tapauksessa ei. Eri kirkoissa on monenlaisia, erilaisia saarnamiehiä. Heidän puolestaan kuuluu rukoilla ja myös opastaa heitä tarvittaessa evankeliumin täydelliseen ymmärtämiseen Raamatun sanan pohjalta.

Kysymys 1454 Lisätty: 20.4.2015
Tuota Raamattu kansalle käännöstä ja kirkkoraamattu 1938 käännöstä olen miettinyt, että kumpi niistä on tarkempi? Eikö Raamattu kansalle ole tavallaan parannettu versio kirkkoraamattu 1938 käännöksestä?
Vastaus:
Ks. kysymys 1452.

Kysymys 1453 Lisätty: 20.4.2015
Eikö kristinuskossa 50 %:lle ihmisistä ole kysymys siitä, että kytätään toista ihmistä ja jos havaitaan virheitä, niin osoitetaan heti mieltä (ilman rakkautta).
Vastaus:
Ei kai? Jos joku kristitty toimii noin, ei voida sanoa, että koko kristinuskossa on tuollaisesta kysymys. Kristinuskossa on kysymys siitä, mitä Raamattu opettaa. Eli siitä, miten Jeesus toimi ja yhä toimii. Tutki mieluummin sitä! :)

Kysymys 1452 Lisätty: 20.4.2015
Kumpi on parempi käännös: kirkkoraamattu 1933/38 vai Raamattu kansalle?
Vastaus:
En osaa vastata.

Kysymys 1451 Lisätty: 20.4.2015
Apostolien teot päättyy niin, ettei kerrota mitään Paavalin keskusteluista Rooman keisarin kanssa, vaikka häntä oltiin viemässä keisarin eteen. Voidaan kumminkin päätellä, että Paavali sai vapauttavan tuomion Keisarilta, koska sai asua vuokra-asunnossaan Roomassa 2 vuotta?
Vastaus:
Todennäköisesti Luukas ei kerro Paavalin oikeusprosessin loppua, koska ei tiedä sitä. Apostolien teot on ilmeisesti kirjoitettu jo 60-luvulla oikeusprosessin ollessa vielä kesken. Voit tilata tuon kirjan "Lähetyksen kaksi vuosikymmentä", jos haluat tietää lisää ja lukea siitä kirjoittamani artikkelin. Paavali sai ilmeisesti vapauttavan tuomion ja tuli teloitetuksi vasta myöhemmin.

Kysymys 1450 Lisätty: 20.4.2015
Kysyisin vielä vääränlaiseen musiikkiin liittyvää kysymystä... Eli meinaat siis että meidän pitää lopettaa sen musiikin kuunteleminen jos se on jotenkin luokiteltu pahaksi??? Tai ainakin sen puolelle... Ja jos kuuntelemme mitkä ovat sen seuraukset???
Vastaus:
Eikö ole selvää, että sellainen musiikki, joka johdattaa sinua Jumalasta poispäin, ei ole sinulle hyväksi? Ja siinä tuli juuri sanottua ne seurauksetkin ....

Kysymys 1449 Lisätty: 20.4.2015
Olen tekemästä rukoilevaisuudesta esitelmää koko luokalle vaikka en tiedä siitä oikein mitään. Joten voisitteko kertoa miten kaste tapahtuu ja missä? Minkälaisia tapoja on ja perinteitä? Ketkä ovat teidän paaveja/jumalia nykyään ja joskus kauan sitten?
Vastaus:
Ks. kohta opetus. Meillä ei ole kasteen suhteen mitään erikoisia tapoja ja perinteitä. Käytössä on Lutherin kastekaava, jota myös muut luterilaiset kirkot käyttävät. Myös oma kirkkomme. Paaveja meillä ei ole. Ei myöskään muita jumalia. Uskomme Jumalaan. Hän puhuu Raamatussa ja ilmoittaa itsensä Isänä, Poikana ja Pyhänä Henkenä.

Kysymys 1448 Lisätty: 20.4.2015
Eikö jumalanpalvelusten saarnoja ja seurapuheita enää nauhoiteta? Jos nauhoitetaan, miksi ne tulevat monen kuukauden viiveellä?
Vastaus:
Kyllä äänitetään. Sivuja ylläpidetään vapaaehtoisin voimin. Äänityksiä voidaan joutua myös editoimaan julkaisua varten. Lopputulos on ollut minusta hieno ja selkeä.

Kysymys 1447 Lisätty: 20.4.2015
6-kynttilää alttarilla ?
Vastaus:
Isommissa kirkollisissa juhlissa näin. Kuusi kynttilää muodostaa yhdessä Krusifiksin kanssa juutalaisen menoran (eli 7-haaraisen kynttilän), jossa keskimmäinen valo on siis Jeesus. Juutalaisen ajattelun mukaan juuri tuossa keskimmäisellä paikalla asui itse Jumala (shekina). Siksi alttari näin koristeltuna julistaa, että Jeesus on Jumala, joka sovitti maailman synnit.

Kysymys 1446 Lisätty: 20.4.2015
Miksi raamattu puhuu usein siitä, että Kristus sovitti "monien" synnit? Uusi käännös kyllä on korvannat monet kohdat sanalla "kaikki" mutta muunkieliset käännökset ja vanhemmat käännökset puhuvat lähes poikkeuksetta "monista". Vaikka nyt Hebr.9:28, Jes.53:11, Matt.26:28. Lisäksi Jeesus vielä joissain kohdin puhuu nimenomaan vain omistaan Hebr.10:14, 1.Piet.1:1-2, Joh.10:14-15.

Miten siis voidaan sanoa, että Jeesus on sovittanut kaikkien, myös uskottomien synnit?
Vastaus:
Heprean kielessä vastakohta ei ole yhden ja kaikkien välillä vaan yksi on monen vastakohta. Siksi monet tarkoittavat kaikkia. Esim. juutalaisessa Qumranin yhteisössä "monien" kokous oli "plenum" ja siellä olivat siis kaikki paikalla. Uudessa Testamentissa on ihan sama ajatus. Monet edustavat kaikkia.

Kysymys 1445 Lisätty: 29.3.2015
"Mutta Herran päivä on tuleva niinkuin varas, ja silloin taivaat katoavat pauhinalla, ja alkuaineet kuumuudesta hajoavat, ja maa ja kaikki, mitä siihen on tehty, palavat.
Kun siis nämä kaikki näin hajoavat, millaisia tuleekaan teidän olla pyhässä vaelluksessa ja jumalisuudessa, teidän, jotka odotatte ja joudutatte Jumalan päivän tulemista, jonka voimasta taivaat hehkuen hajoavat ja alkuaineet kuumuudesta sulavat!" 2. Piet. 3:10-12 (KR 38)

Tätä lukiessa ei äkkiseltään tule sellainen olo, että ihminen pelastuisi YKSIN armosta. Mutta sitä se ei kumminkaan voi kumota. Tekstin pointti on varmasti sama kuin tämä: "Tehän tiedätte, että jos antaudutte orjina tottelemaan jotakuta, olette juuri sen orjia, jota tottelette. Te joko palvelette syntiä, mikä johtaa kuolemantuomioon, tai olette kuuliaisia Jumalalle, mikä johtaa vapauttavaan tuomioon." Room. 6:16

Ihminen pelastuu YKSIN armosta. Synnin kanssa ei kuitenkaan sovi leikkiä ja pelleillä (ja tämä juuri on armon halveksuntaa), koska muutoin ei ole mitään uhria syntiemme edestä. Jeesuksen luo saa kuitenkin aina palata.
Vastaus:
Ihan hyvä selitys.

Kysymys 1444 Lisätty: 29.3.2015
Seurakunnan pääkokous eli messu ei ole yhteisöllinen tilaisuus. Se on yksilökäynti hengellisessä tilaisuudessa. Jos on kirkkokahvit, niin siellä tulee juteltua yleensä korkeintaan 1-2 ihmisen kanssa. Se että joku käy säännöllisesti messussa ei välttämättä kerro ihmisen hengellisestä tilasta mitään. Moni voi käydä tavan vuoksi. Messun voi myös korvata silloin tällöin tai useinkin jollain muulla kristillisellä tilaisuudella. Raamatussa sanotaan vain, että ei pidä laiminlyödä seurakunnan yhteisiä kokouksia. Se ei tarkoita pelkästään 2000-luvun messua, vaan kaikkia seurakunnan järjestettyjä tilaisuuksia. Koska kumminkaan Jumala ei vaadi käymään joka tilaisuudessa, niin on sallittua valikoida. Minua ainakin usein jo matkalla messuun tympäisee ja siksi olen tullut siihen tulokseen, että en joka viikko käy messussa, vaan korvaan sen usein sellaisella tilaisuudella, joka oikeasti minua jollain tavalla uskossani virkistää. Tämä ei ole kannanotto LSRY:n messuihin.
Vastaus:
Seurakuntayhteys on elintärkeää. Samoin meidän uskoamme vahvistaa ehtoollisella käynti. Myös ripittäytyminen. Kirkossakäynti ei tee välttämättä jostakusta ihmisestä kristittyä, mutta kristitty käy kirkossa ja/tai muissa hengellisissä tilaisuuksissa. Meillä itse kullakin on omat esteemme Jumalan sanan kuulemiseen. Väliin tuo haluttomuus vaivaa jokaista. Silti saa turvata Herran armoon ja osallistua jumalanpalvelukseen vaikkapa vastoin tunteitansakin.

Kysymykset: 1264-1283, 1284-1303, 1304-1323, 1324-1343, 1344-1363, 1364-1383, 1384-1403, 1404-1423, 1424-1443, 1444-1463Sivuja päivitetty viimeksi 13.5.2015
Sivujen ylläpito: petri salomaPOISTA_TAMA(a)rukoilevaisuus com